Ingen forbrytelse uten ofre

Korrupsjon er misbruk av makt og penger. Det påvirker helt vanlige menneskers liv.
Møt korrupsjonsjegerne i Norges internasjonale korrupsjonsjegernettverk og hør hvordan de bekjemper korrupsjon i sine hjemland.

- Folk tror at korrupsjon er en forbrytelse uten ofre. Det er det selvfølgelig ikke i de landene hvor det er en livsstil. Ofte – og ganske riktig – blir dette kalt et angrep på fattige, forteller korrupsjonsjeger Helen Garlick.

Britiske Helen Garlick er et av medlemmene i Norges korrupsjonsjegernettverk.
Foto: Marit Hverven/Norad

Korrupsjon er et veldig alvorlig problem fordi det undergraver demokratiske beslutningsprosesser som er spesielt svake i mange utviklingsland. Korrupsjon innebærer ofte unndragelse av offentlige midler. For eksempel kan individer eller selskaper  sikre seg offentlig anbud gjennom bestikkelser. En bestikkelse gir en urettferdig fordel, og den kan også gi store konsekvenser for allmenheten.

- Hvis du har vunnet et anbud ved å gi en bestikkelse, finnes det ingen grunner for deg å utføre det skikkelig, sier Garlick, og legger til at det gir alvorlige konsekvenser:
 
- Over hele verden ser man eksempler på sykehus som er dårlig bygget, eller broer og veier som faller sammen. Så ja, det er forferdelig viktig på alle måter å bekjempe både små- og storkorrupsjon, understreker hun.

Et eget nettverk av korrupsjonsjegere

Helen Garlick er medlem av et internasjonalt korrupsjonsjegernettverk som Norad koordinerer som del av sitt antikorrupsjonsarbeid i utviklingsland.

Nettverket bringer sammen representanter fra etterforsknings- og påtalemyndigheter og antikorrupsjonsbyråer for at de skal kunne utveksle egne erfaringer i kampen mot storskala-korrupsjon.

Medlemmene i nettverket bekjemper storkorrupsjon, vanligvis begått av folk i maktposisjoner.

- Korrupsjon handler ofte om folk i høye posisjoner; offentlige tjenestemenn, industriledere, folk med mye penger, forteller Billy Downer.

Downer oppdaget dette selv da han etterforsket den sørafrikanske forretningsmannen Schabir Shaik for mistanker om svindel og korrupsjon. Saken var spesielt vanskelig på grunn av Shaiks forbindelser til den daværende sørafrikanske visepresidenten Jacob Zuma.

Utsettes for politisk press

Et annet medlem av korrupsjonsjegernettverket, Juan Cubillo, gjorde den samme oppdagelsen da han etterforsket Costa Ricas eks-president, Rafael Calderon, for å ha mottatt bestikkelser fra et finsk medisinselskap.

- Det vanskelige i saker som dette, er ikke så mye sakene i seg selv ettersom vi er trent som jurister – men det politiske presset, sier han.

Det er nettopp dette politiske presset korrupsjonsjegernettverket prøver å omgå. Nettverket ble opprettet av Eva Joly da hun arbeidet i Norad. Hun argumenterte for at det var helt avgjørende å investere i dedikerte offentlige etterforskere og anklagere fra hele verden.

Korrupsjon i utviklingsland er ofte et problem som krysser landegrensene, hvorpå ulovlige penger gjemmes vekk i utviklede land. Nettverket lar korrupsjonsjegere fra hele verden dele viktig kunnskap og erfaringer for å håndtere denne virkeligheten.

Midt i bildet Billy Downer og Helen Garlick i en kaffepause under et møte i korrupsjonsjegernettverket.
Foto: Marit Hverven/Norad

Lærer av hverandre

- Når du har blitt en del av korrupsjonsjegernettverket vet du at du ikke er alene, det er ikke uvanlig. Andre representanter for påtalemyndighetene i andre deler av verden opplever de samme problemene. Det er interessant å lære hvordan de hanskes med suksessene og nederlagene som de opplever, forteller Downer.

Ifølge Juan Cubillo er det veldig verdifullt bare å være tilstede, å snakke med kollegaer som kan gi råd i kaffepauser og under middager. Den muligheten får du ikke i andre organisasjoner eller internasjonale begivenheter, understreker han.

Å flytte fjell – med teskje

Å oppnå resultater i kampen mot korrupsjon er utfordrende. Det vet disse korrupsjonsjegerne alt om. Helen Garlick opplevde at hennes årelange etterforskning av påstander om at British Aerospace hadde bestukket saudiarabiske prinser for å sikre seg en våpenavtale, ble stoppet av britiske myndigheter.

Korrupsjonsjegerne i nettverket har ikke desto mindre oppnådd ekstraordinære resultater. Billy Downer fikk Schabir Shaik fengslet.

I Costa Rica planla Rafael Calderon å stille til presidentvalg igjen, da han i stedet for ble dømt til fem år i fengsel på grunn av Juan Cubillos arbeid.

- Du vet, noen ganger sier vi at det er som å prøve å flytte et fjell med en teskje. Like fullt er det ekstremt viktig å fortsette å prøve. Og det finnes land, hvor målrettet innsats for å rydde opp fra topp til bunn har gjort en virkelig forskjell i folks liv, avslutter Helen Garlick.

Publisert 26.10.2012
Sist oppdatert 16.02.2015