Vokser opp hos bestemor og bestefar

Ekteparet Geoffery og Getwood Kaliki har mistet tre døtre som døde av aids. Nå har de ansvaret for åtte unge barnebarn.

- Noen ganger tenker vi at om vi dør, kommer ikke barna til å overleve. Vi ber til gud hver dag om at han skal ta vare på oss, forteller bestefar Geoffery Kaliki (70 år).

I Zambia er 1,2 millioner barn foreldreløse. Ifølge Unicef får en av tre bo hos besteforeldrene.

- Noen ganger spøker jeg med barnebarna om det grå håret mitt. Håret er så grått fordi jeg jobber så hardt. Foreldrene deres er jo ikke her lenger, forteller Kaliki.

Møt ekteparet Kaliki i Zambia som er både besteforeldre og foreldre for åtte barnebarn.
Geoffrey Kaliki i Zambia med to av åtte barnebarn han har ansvaret for
Bestefar Kaliki med to av barnebarna han og kona har ansvaret for.
Foto: Marte Lid/Norad

Kollektiv oppdragelse

Geoffery og Getwood Kaliki driver et lite kollektiv sammen med andre besteforeldre i samme situasjon. Den lokale organisasjonen Senior Citizen Association bistår dem med råd og veiledning, og noe økonomisk hjelp. Fra organisasjonen som jobber for eldres rettigheter, har kollektivet fått griser, noe som sikrer besteforeldrene inntekter i lang tid fremover.

Siden 2001 har Norge og Sverige samarbeidet om arbeid med hiv og aids i hele det sørlige Afrika. Senior Citizen Association er en av flere lokale organisasjoner i Zambia som mottar støtte. Samarbeidet kom i stand for å fylle et tomrom mellom arbeid i enkeltland, og arbeid på globalt nivå. Den samlede innsatsen har gjort at færre blir smittet, og økt tilgang til medisiner gjør at færre dør av sykdommen, men det finnes fortsatt mange utfordringer knyttet til hiv og aids. Det handler om holdninger til og kunnskap om sykdommen og smitteoverføring, utdanning og ikke minst menneskerettigheter.

Regionalt samarbeid

Å jobbe regionalt, og ikke i enkeltland, har gitt gode resultater. Resultatene når lenger når landene i regionen deler både erfaringer og for eksempel forskningsresultater seg i mellom. Om de velger å gå sammen om innkjøp av medisiner, blir prisen redusert.

Sju av ti som er smittet av hiv, lever i det sørlige og østlige Afrika. Hiv spres stort sett gjennom sex, men i mange land er det sensitivt å diskutere for eksempel seksuell helse og seksuelle minoriteters rettigheter. Derfor er det svensk-norske samarbeidet blitt utvidet til å omfatte utfordringer knyttet til reproduktiv helse og rettigheter fordi det er lettere å diskutere disse temaene på regionalt nivå fremfor enkeltland.

Voldtekt er et slikt tema. Etter diskusjon på regionalt nivå, tar nå enkeltland dette videre og lærer nå av hverandre. For eksempel lærer Malawi av Zambias gode program for å gjøre politiet bedre i stand til å ta imot voldtektsofre. Dette er viktig også for hivforebygging, fordi forskning viser at seksualisert vold henger sammen med økt risiko for hivsmitte.

I tillegg til å holde griser, dyrker kollektivet besteforeldrene Kaliki er del av mais.
Foto: Marte Lid/Norad

Nye generasjoner

I Zambia har 13,5 millioner innbyggere. Én million lever med hiv. En av ti som er smittet, er under 15 år. Mange av disse er født med hiv.

En viktig oppgave som støttes av det svensk-norske samarbeidet, er å gjøre disse ungdommene i stand til å takle en hverdag som kronisk syk i et samfunn som fortsatt er preget av både frykt og fordommer mot hiv og aids.

- I et land som Zambia, må vi forstå at også de som lever med viruset, er mennesker. Vi må slutte å diskriminere dem, sier Raymond Mwandenga (18 år).

Han fikk først vite at han er hivsmittet da han var åtte år gammel. Foreldrene hans er gått bort, og han bor hos en tante i Lusaka.

- Det er en organisasjon her, hvor jeg har lært masse. Jeg har lært om mine rettigheter og at jeg kan bli hva jeg vil, selv om jeg er hivpositiv, forteller han.

- Vi lever. Det er det som er viktig. Hvis du lever, prøv å være stolt. Det er mitt synspunkt.

Det svensk-norske samarbeidet administreres av et team med base i Zambias hovedstad Lusaka.

Publisert 27.11.2013
Sist oppdatert 16.02.2015