Noradkonferansen 2018:

Sivilt samfunn: Trusler og veivalg

12 des. 2018

8:00 - 14:00

Legg til i kalender (ics)

Radisson Blu Scandinavia Hotel
Radisson Blu Scandinavia Hotel

Radisson Blu Scandinavia Hotel

Veibeskrivelse (google)

Årets tema

På Noradkonferansen 2018 diskuterer vi situasjonen for sivilsamfunnet internasjonalt - med nye trusler og nye veivalg.

Sivilsamfunn er en viktig kanal for norsk bistand: To av ti norske bistandskroner kanaliseres gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner.

Sivilsamfunnsorganisasjoner i bistanden representerer et stort og kunnskapsrikt mangfold: Det spenner fra tjenestelevering, arbeid for sårbare grupper til politisk aktivisme.

Arbeidsforholdene for sektoren forverres: Journalister, aktivister, religiøse ledere og frivillige organisasjoner over hele verden opplever økt regulering, kontroll, trusler og overvåking. Når vilkårene endres og handlingsrommet krymper, må sivilt samfunn nå finne nye måter å arbeide på.

Årets Noradkonferanse handler om hvordan sivile aktører møter utfordringene og likevel klarer å finne handlingsrom. Hvordan møter vi nye utfordringer? Hva kan vi lære av enkeltsakene som mobiliserer? Hvordan løfter vi en sak ut eller henter den hjem?

Konferansen er delt opp i to tema.

Før lunsj er tema: Hvordan skaper vi engasjement og finner nye partnere og nye måter å arbeide på?

For at vi skal kunne oppnå bærekraftsmålene trenger vi en innsats fra oss alle. Samtidig ser vi at de fleste av oss har et mer negativt bilde av utviklingen i verden enn det fakta forteller oss. Dette kan skape inntrykket av at bistand ikke virker. Hvordan kan organisasjoner få ut de gode historiene om hva som virker, uten bidra til å skape dette skjeve bildet? Hva er noen gode strategier for å skape engasjement og involvere av nye partnere? Kan vi finne alternative måter å arbeide på?

Etter lunsj er tema: Trussel - trangere rom for de sivile aktørene

Over hele verden møter journalister, sivilsamfunnsorganisasjoner, menneskerettighetsforkjempere og aktivister sterkere regulering, kontroll, overvåkning og trusler. Vi vil få informasjon om situasjonen internasjonalt og konkrete eksempler på utfordringer aktivister og organisasjoner møter. Vi vil se på noen av strategiene sivilt samfunn bruker for å takle denne nye virkeligheten.

Faglig diskusjon, læring og inspirasjon er målet for årets konferanse. Velkommen til gode diskusjoner og engasjerende eksempler!

Noradkonferansen 2018

Emneknagg: #Noradkonf #ShrinkingSpace #SiviltSamfunn

URL: norad.no/noradkonf

Kontaktperson: Hans Kristian Schilde

Program

Dag 1
12 des
07.30
Registrering og kaffe

Programmet begynner presis, og vi oppfordrer alle til å være ute i god tid.

Det er mulig å finne seg en plass i salen fra 9.15. 

08.30
Veivalg: Norads direktør Jon Lomøy presenterer dagens to tema

Norads direktør Jon Lomøy ønsker velkommen til Noradkonferansen 2018 og går gjennom dagens to tema.

08.50
Vi har en god historie. Hvordan bruke den til å skape engasjement og finne nye måter å arbeide på? Ved kampanjedirektør Richard Darlington

Richard Darlington er kampanjedirektør for 25 ledende organisasjoner i Storbritannia og leder for strategisk kommunikasjon i Well Told Story og Well Made Strategy.

09.20
Strategier som virker ved Bård Vegard Solhjell (WWF)

Bård Vegard Solhjell, generalsekretær i Verdens Naturfond Norge (WWF) og forfatter av boken «Jakta på makta» om strategier som virker.

09.40
Du Verden!-podcast. Debatt

Programledere: Christian Borch og Stig Arild Pettersen

Deltakere:  Bård Vegar Solhjell, leder av WWF, Beathe Øgård, leder av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Camilla Viken, generalsektretær i Unicef Norge og kampanjedirektør Richard Darlington. 

Podcasten spilles inn på engelsk. 

10.00
Lunsj
11.00
Redusert handlingsrom: internasjonale trender og sivilt samfunns respons ved Cathal Gilbert (Civicus)

Presentasjon ved Cathal Gilbert, forskningsansvarlig i Civicus. 

CIVICUS er et nettverk av individer og sivilsamfunnsorganisasjoner i 178 land. Norad inngikk en femårig avtale med sivilsamfunnsorganisasjonen på 26,35 millioner kroner i september i år. Med avtalen ønsker Norad å blant annet støtte unge aktivister som er sentrale i sine hjemland. Les mer: Inngår avtale med CIVICUS

11.25
Saksøkt av USA ved Henriette Westhrin (Norsk Folkehjelp)

Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. 

I april 2018 inngikk Norsk Folkehjelp et forlik med amerikanske myndigheter om å betale 16 millioner kroner for brudd på vilkår i en avtale med USAID om å ikke ha kontakt med personer eller organisasjoner på USAs forbudslister. Les deg opp om saken på bistandsaktuelt.no: Norsk Folkehjelp inngår millionforlik med USAID

11.45
Farlige dager for regnskogvoktere ved Joan Carling, 2018 Champions of the Earth Award

Joan Carling er tidligere generalsekretær Asia Indigenous Peoples Pact og vinner av 2018 Champions of the Earth Award. Hun gir en presentasjon om farlige dager for de som jobber med urfolks rettigheter og retten til land og vann.

 

 

12.00
De menneskelige kostnadene knyttet til “gag rule”- IPPFs valg om å ikke signere ved Ana Maria Bejar (IPPF)

Ana Maria Bejar, Director of Advocacy, International Planned Parenthood Federation (IPPF).

«The Global Gag Rule» – Den globale munnkurv-regelen – ble først lansert av president Ronald Reagan under en befolkningskonferanse i Mexico i 1984. Regelen forbyr offentlig amerikansk støtte til organisasjoner i utlandet som driver med opplysningsarbeid om reproduktiv helse, utdeling av prevensjon og helseinformasjon – dersom organisasjonens arbeid også innbefatter opplysning om abort. I januar 2017 gjeninnførte - og utvidet - president Donald Trump regelen. I januar 2018 skrev Bistandsaktuelt om hvordan kvinner merker konsekvensene: Slik rammes kvinner av Trumps abort-munnkurv

12.30
Kaffepause
13.00
Sofasamtale ledet av Christian Borch

Debatt ledet av Christian Borch

Deltakere: Cathal Gilbert (CIVICUS), Henriette Westhrin (Norsk Folkehjelp), Joan Carling (vinner av 2018 Champions of the Earth Award) og Ana Maria Bejar (IPPF)

14.00
Konferansen avsluttes kl. 15.00