Informasjonsstøtten skal debatteres

Informasjonsstøtten er viktig for økt kunnskap og debatt om nord/sør-spørsmål i Norge, men aktivitetene som får støtte, når i liten grad bredden av befolkningen, konkluderer det første utkastet til en ekstern gjennomgang om Norads informasjonsstøtte.

NY FRIST for skriftlige innspill:

Fristen for å levere innspill er utsatt til 20. august etter ønske fra organisasjoner.

- Det er svært viktig for oss å få kommentarer og innspill. Formålet med å bestille en ekstern gjennomgang er å sikre best mulig innretning og bruk av informasjonsstøtten, og da er vi avhengige av tilbakemeldinger fra brukerne av ordningen, forklarer Vigdis Halvorsen, underdirektør i Norad.

Den foreløpige hovedkonklusjonen sier «vi har kommet til at informasjonsstøtten har sin berettigelse, basert på det faktum at man i Norge har tradisjon for samspill mellom offentlige behov og sivilsamfunnets nettverk og innsikt».

Videre sier utkastet til rapporten at «selv om det åpenbart kan innvendes at de mest utbredte folkelige nettverk bare i beskjeden grad drar nytte av støtteordningen, er det fremdeles vanskelig å se for seg at en like variert og bred folkelig forståelse for globale utviklingsspørsmål ville være mulig uten denne støtteordningen».

Om informasjonsstøtten

Informasjonsstøtten skal gå til frivillige organisasjoner, lag og institusjoner i hele Norge som vil arbeide med folkeopplysning og stimulere til debatt om utviklingsspørsmål i Norge.

Støtten til folkeopplysning og debatt skal:

  • Nå ut til flest mulig grupper og mennesker i det norske samfunnet
  • Opplyse om hvordan folk og grupper over hele landet kan aktivt involvere seg i demokratiske prosesser mot global urettferdighet
  • Skje slik at de som mottar informasjon forholder seg til dette på en kritisk måte, reflekterer rundt spørsmål som tas opp og kan debattere rundt temaer som presenteres

Les mer om tilskuddsordningen her.

Åpent møte

Utkastet til rapporten som er utarbeidet av kommunikasjonsbyrået Gambit Hill +Knowlton (H+K), ble lagt frem i et åpent møte i Norad torsdag 20. juni. Informasjonsstøtten gis til frivillige organisasjoner, lag og institusjoner i hele Norge som vil arbeide med folkeopplysning og stimulere til debatt om utviklingsspørsmål i Norge. Ifølge utkastet til rapporten når aktivitetene stort sett de som allerede er engasjert.

- Mange av organisasjonene er mer fokusert på å kvalitetssikre og debattere internt, seg imellom, enn å nå ut til målgrupper som ikke allerede er engasjerte. Den tilnærmingen må utfordres så lenge formålet er å øke kunnskap og engasjement på befolkningsnivå, sier Ida Norheim-Hagtun i Gambit H+K.

- Utviklingssektoren som helhet sliter fortsatt med å tale til andre enn menigheten, og må våkne av faresignalene vi ser på nasjonalt plan - tilsynelatende svak og dalende interesse for utviklingstema, sier Norheim-Hagtun.

Åpen for endringer

Underdirektør Vigdis Halvorsen i avdeling for sivilt samfunn i Norad sier de vil lese rapporten grundig.

- Rapporten vil også bli diskutert med organisasjonene som mottar informasjonsstøtte, sier hun.

Organisasjonene har ny frist til 20. august med å levere inn skriftlige innspill.

- Basert på rapporten og innspillene, vil Norad i løpet av høsten komme med anbefalinger til Utenriksdepartementet om eventuelle forslag til endringer i informasjonsstøttens innretning, sier Halvorsen.

Den endelige rapporten vil foreligge høsten 2013. 

Publisert 20.06.2013
Sist oppdatert 16.02.2015