Illustrasjon til eventyret om Norvegicorum med Maja og frosken Norge
Eventyret om Norvegicorum
Se og hør eventyret om frosken Norvegicorum. Det er lest av Stian Sandø, illustrasjonene er ved Kari Sortland. Filmen kan også åpnes på Youtube.

Møt frosken Norge

Møt frosken oppkalt etter Norge – og Maja i eventyret om Norvegicorum.

Maja har lært om regnskogen på skolen. Det høres ut som et fantastisk vakkert sted, men Maja er bekymret. For læreren sa at regnskogen forsvinner. Maja skal til å sove da hun plutselig hører et kvekk.

Slik begynner eventyret om Norvegicorum, et eventyr om hvilke påkjenninger vi utsetter regnskogen  for, og hvordan vi heller kan ta vare på den. Det er mulig å høre eventyret på youtube.com/norad eller laste ned en lesevennlig versjon her.

Eventyret er laget til installasjonen #MøtFrosken til konferansen Oslo Tropical Forest Forum 2018. Eventyret er laget av Trond Hanssen, og installasjonen er laget av Ståle Sørensen og gateartisten Peacetu.

Installasjonen står i Oslo i hele sommer. Kom innom for å høre eventyret, ta en pust i bakken eller en klatretur på frosken (om alderen tillater det).

Bli med på avdukingen av frosken. I Oslo 25. juni kl. 12. Opplegget passer spesielt godt for barn i alderen 6-12 år. 

Norsk frosk i Tanzania

Det er frosken Norvegicorum som er inspirasjonen til installasjonen og eventyret. Den er av arten Leptopelis Barbouri. Tilnavnet Norvegicorum ble gitt for å hedre Norges innsats for regnskogbevaring.

Frosken ble oppdaget i fjellområdet Udzungwa Mountains i Tanzania. Norge finansierte et bistandsprosjekt her for å bidra til bevaring av regnskog. Frosken bor oppe i trærne, og er ganske liten, noe som forklarer at den ikke er oppdaget tidligere. Hunnen, som er størst, kan bli opp til 4,5 cm lang.

Norvegicorum er blå på undersiden og grønn på oversiden. Dette gjør den nesten usynlig: Sett nedenfra går den i ett med den blå himmelen, sett ovenfra går den i ett med de grønne bladene.

Bevare tropisk skog

Frosken Norvegicorum er eksempel på en art som kanskje ikke ville overlevd uten innsats for å bevare regnskogen.

Tap av tropisk skog er en stor bidragsyter til klimagassutslipp. Parisavtalen har som mål at temperaturen på jorda ikke skal øke med mer enn 1,5-2 grader. Bevaring av regnskogen kan utgjøre opp mot en tredjedel av løsningen for å nå målet.

Derfor støtter Norge en rekke programmer for å bevare skog i tropiske land. Gjennom klima- og skoginitiativet bruker Norge opptil tre milliarder årlig på skogbevaring. Slik bidrar vi til å begrense klimaendringene og bevare naturskog. Det bidrar også til at urfolk og andre lokalsamfunn kan fortsette å livnære seg fra skogene og til det biologiske mangfoldet. Et mangfold som inkluderer en frosk oppkalt etter Norge. 

Publisert 25.06.2018
Sist oppdatert 25.06.2018