Dronebilde av Odderøya som lyses opp under nattevandring i Kristiansand
Som perler på en snor: Slik så det ut da 5500 sørlendinger tok med seg hodelykter på nattevandring for bærekraftsmålene.
Foto: Philm for Norad

Kristiansands innbyggere vandret for bærekraftsmålene

Det ble kveldstur helt utenom det vanlige for mer enn 5500 sørlendinger som vandret sammen rundt Odderøya lørdag kveld, 9.november. Øya ble forvandlet til et perlekjede av lys, som et levende symbol på hvor viktig det er at alle går sammen om jobben for å nå bærekraftsmålene.
– Det var utrolig flott å se så mange engasjerte sørlendinger gå sammen for en av vår tids viktigste saker. Vi håper alle som var med oss på tur har lært mer om det viktige arbeidet som ligger foran oss, sier seniorrådgiver i Norad, Marte Lid. 
 
Turen startet ved Torvet i sentrum, fortsatte gjennom sentrum, rundt Odderøya og ned til Bendiksbukta. Langs stien var det lysinstallasjoner og aktiviteter hvor både store og små fikk vite mer om bærekraftsmålene. 

- Gir håp

I spektakulære omgivelser og på hjemmebane avsluttet artistene Thom Hell, Marte Wulff og Jonas Alaska vandringen med en gratis konsert. 
 
– Det er fantastisk å se at så mange har stilt opp på et så fint arrangement. Det gir håp, sa Jonas Alaska fra scenen. 
 
Marte Wulff har skrevet flere låter inspirert av bærekraftsmålene. Hun sang om både klima og bærekraftsmål nr. 10, som handler å bekjempe sosial og økonomisk ulikhet i verden. 
 
På scenen stod også artisten Stina Talling. Sammen med 120 barn fra Søgne Danseklubb ble store og små nattevandrere bydd opp til «blime-dans». Talling skapte elektrisk stemning, og hadde samtidig et viktig budskap til alle som hadde tatt turen.   
 
– Jeg synes det er veldig gøy å være her med så mange engasjerte barn og ungdom. De er fremtiden. Det er bra at folk er oppmerksomme på bærekraft og klima, for det er nå eller aldri, sa Stina Talling. 
 
Nattevandringen ble arrangert av Norad i samarbeid med Kristiansand kommune. 

Bærekraft i praksis

I uka før nattevandringen arrangerte Kristiansand kommune en rekke aktiviteter for å opplyse og engasjere befolkningen i å tenke bærekraftige løsninger. 
 
Det ble blant annet invitert til verksted for reparasjon og gjenbruk av klær. Mesterkokken Trond Moi inviterte til gratis middag med gode tips om hvordan du kan unngå å kaste mat. Det ble kåret vinnere av «Plastutfordringen 2019», der utfordringen var å redusere plastforbruket. Og barnehagebarn deltok i en ryddeaksjon på Odderøya.
 
– Vi vet at barna har store evner til å vise omsorg for hverandre og naturen. Og aktiviteter som dette gir oss en mulighet til å snakke med barna og legge grunnlaget for å tenke kritisk, handle etisk og vise solidaritet, sier Gunn Strand Brunvatne fra Odderøya kulturbarnehage. 

Kristiansand i bresjen

Søgne, Sogndalen og Kristiansand blir en ny storkommune fra 1. januar 2020, og jobber nå med å lage en ambisiøs kommuneplan basert på FNs bærekraftsmål.
 
Kommunen har valgt å fokusere spesielt på mål 11, som favner bredt i målet om å skape bærekraftige byer og samfunn. Dette underbygger Kristiansand kommunes uttalte ønske om å bli mer inkluderende, tryggere og mer klima- og miljøvennlig.
 
– Når det gjelder klima og miljø er det bred tverrpolitisk enighet i kommunen, så jeg tror vi skal klare å gjennomføre mye, sa påtroppende ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skissland under et seminar om bærekraftsmålene på rådhuset lørdag formiddag. 
 
Han understreket samtidig at kommunen har en stor jobb å gjøre på mange felt. 
 
– Vi har det bra her i Kristiansand, men likevel nok av utfordringer, for eksempel når det gjelder sosial ulikhet og utenforskap, folkehelse og klimagassutslipp. Alt dette er vi nødt å gjøre noe med, sa Skissland.

En global arbeidsplan

I 2015 gikk verdenssamfunnet sammen om å vedta FNs 17 bærekraftsmål. De utgjør den globale arbeidsplanen for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og bremse klimaendringene innen 2030. 
 
– Arbeidet er godt i gang, men for at verden skal nå målene må alle kjenne til dem. Vi håper og tror at nattevandringen bidrar til dette viktige opplysningsarbeidet. Det var flott å se så mange tusen sørlendinger gå sammen for bærekraftsmålene, sier Norads Marte Lid.
 
Verdens vakreste nattevandring er en del av en opplysningskampanje om bærekraftsmålene i regi av Norad – direktoratet for utviklingssamarbeid.
 
Siden 2016 har over 67.000 personer deltatt på nattevandringene som har blitt arrangert flere steder i Norge. 
Barn fra Odderøya kulturbarnehage rydder lokalområdet
Georg Reinhardtsen Ødegård, Johanna Erichsen og Marina Liv Gaioso Svaba plukket i forkant av nattevandringen søppel, da 30 barn i alderen 2 til 6 år fra Odderøya kulturbarnehage deltok i ryddeaksjon av lokalområdet
Foto: Thea Rustad for Norad
Publisert 10.11.2019
Sist oppdatert 10.11.2019