Koronarespons: Norsk initiativ sørger for gratis digitale leseressurser på 150 språk
"Free Learning" er en innholdsrik kilde til lese- og læringsressurser på 150 språk, som er relevante for barn i mange utviklingsland. Målet er å tilby innhold på 250 språk innen utgangen av 2020.
Den globale bokalliansen og Norad lanserer i dag kryssplattformsøket “Free Learning”, som er utviklet på bare 8 uker for å bedre den globale tilgangen til læringsressurser for lesing – i en tid der koronaviruset har stengt skolen for mer enn en milliard skoleelever.
– Hele 1.2 milliarder barn og unge står utenfor skolen på grunn av COVID-19. Det er et akutt behov for å nå ut med alternative læringsmuligheter, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.
Det er spesielt viktig å sikre kontinuitet rundt at barn kan utvikle og praktisere leseferdigheter. Derfor har den internasjonale bokalliansen og Norge prioritert utviklingen av kryssplattformsøket som en akuttrespons på dette behovet.
– Jeg er stolt over at Norad og teamet som driver det Globale Digitale Bibliotek i løpet av kort tid har fått på plass dette imponerende tilbudet for skolebarn verden over, sier Solhjell.
11000 digitale leseressurser
Den digitale plattformen "Free Learning"vil også ha langsiktig verdi som en innholdsrik kilde til lese- og læringsressurser på språk barn i mange utviklingsland behersker. Per i dag omfatter søket over 11000 digitale ressurser på 150 språk.
Planen videre er å gjøre innholdet tilgjengelig på over 250 språk innen utgangen av året.
– Søket gir tilgang til en gullgruve av lesebøker, som både kan skrives ut og leses digitalt. I tillegg er også innovative læringsspill gratis og fritt tilgjengelige for mobiltelefon, forteller Norads direktør.
Etter hvert vil også pedagogiske radio-programmer være tilgjengelige på samme plattform.
Fem nivåer
For å gjøre søket relevant for foreldre, lærere og andre brukere, er hoveddelen av innholdet delt inn i fem nivåer basert på tekst-kompleksitet. Søket inkluderer også et nybegynnernivå, med lesespill og bøker med lite eller ingen tekst per side, samt et høytlesningsnivå, med bøker voksne kan lese for barn.
Innhold på kambodsjansk og kenyansk tegnspråk er på trappene i løpet av de nærmeste dagene, og mer innhold utviklet spesielt for personer med funksjonsnedsettelser vil gjøres tilgjengelig i løpet av de neste månedene.
Deler av innholdet er godkjent av myndigheter for bruk i klasseromsundervisning, mens resten er utviklet som supplerende leseressurser. Det er mulig å søke både på nivåer, språk, tema og søkeord.
Alt innhold har gått gjennom en internasjonal kvalitetssikringsprosess. Kildene inkluderer blant annet Norges flaggskipinitiativ, det Globale Digitale Bibliotek, samt de to vinnerspillene fra EduApp4Syria-konkurransen – som også er ledet og finansiert av Norge.
Til info, plattformen lanseres i «beta». Dette betyr at den anses som god nok til å tas i bruk, men at feil kan forekomme og at brukergrensesnittet og innholdet vil videreutvikles i løpet av de neste dagene, ukene og månedene.
Sjekk ut "Free Learning" her