Notat

Dilemmaer i forvaltning av bistand til Ukraina

Notatforside

Tidligere erfaringer fra bistand i områder preget av krig og konflikt har vist at store bistandsmidler kan påvirke konteksten og omvendt – både positivt og negativt. Dette er bakgrunnen for at Norads Avdeling for Nansen-programmet for Ukraina ønsket å belyse hva disse erfaringene kan bety for den ukrainske bistandskonteksten.

Les notat om dilemmaer i forvaltning av bistand konflikt her

Formålet med notatet er å gi kunnskap om dilemmaer knyttet til tverrgående hensyn og konfliktsensitivitet i bistand til Ukraina. En rekke evalueringer har også vist at vi vet lite om hvordan disse dilemmaene og vurderingene har blitt håndtert, og hvordan de best bør håndteres, da dette sjelden er dokumentert i bistandsforvaltningen. Det er derfor viktig at de som jobber i denne typen kontekster er klar over dilemmaene – at de gjøres eksplisitte og diskuteres, og at det i den grad det er mulig dokumenteres hvordan de håndteres av de som forvalter bistanden. Dette er viktig for at innretningen av bistanden skal være helhetlig og konfliktsensitiv.

Notatet er et bidrag til Norads faglige rådgivning og forvaltning av bistanden, slik at bistanden blir best mulig for det ukrainske samfunnet og i tråd med bistandsprinsipper om samstemthet (coherence) og helhetlig humanitær, utviklings- og fredsinnsats (triple nexus).

Konklusjonene i notatet er ikke overraskende, men desto viktigere å følge opp. Her følger noen hovedpunkter og eksempler på dilemmaer og utfordringer:

  • Tverrgående hensyn: Det er en risiko for at de fire tverrgående hensynene om miljø, likestilling, anti-korrupsjon og menneskerettigheter tillegges lavere prioritet i en situasjon som krever rask respons, På denne måten blir avveiningen mellom større risikovillighet og prinsippet om nulltoleranse for korrupsjon i bistanden et dilemma
  • Konfliktsensitivitet: Bistand kan bidra til en sentralisering av politisk og økonomisk makt, og dermed en risiko for å skape større skillelinjer mellom lokalsamfunn og mellom lokalsamfunn og storsamfunnet, og mellom vertssamfunn og flyktninger
  • Samstemthet og helhetlig innsats: Hvordan bedre samordne humanitære og utviklingsaktiviteter på bakken samt innlemme både humanitære, utviklings- og konflikthensyn i de enkelte bistandsaktivitetene.
  • Lokalt ledet bistand: Små lokalt forankrede organisasjoner i Ukraina har ofte begrenset administrativ kapasitet og kjennskap til prosedyrer rundt forvaltning av bistandsmidler, de er ikke satt opp for å forvalte store midler, og de er mer krevende å holde etterrettelige i forhold til bruk av midler og resultater

Sammenfallende for alle utfordringer og dilemmaer er at det kreves svært god kontekstforståelse også i bistandsforvaltningen.

Notatet kommer også med noen anbefalinger for å håndtere dilemmaene:

  • Sikre eksponering, åpenhet og diskusjon rundt dilemmaer og risikoer knyttet til bistandsaktiviteter
  • Operasjonalisere føringer for bistanden, særskilt lokalt drevet bistand, samstemthet og helhetlig innsats
  • Se på om byråkratiske rutiner knyttet til bl.a. søknadsutforming, resultatmåling og rapportering kunne forenkles og bedre tilpasses lokale organisasjoners virkelighet
  • Utvikle mer helhetlige mekanismer for resultatmåling av bistandsaktiviteter

Notatet ble brukt som bakgrunn for en diskusjon på et arrangement av Norad under Arendalsuka. Avdeling for Nansen-programmet for Ukraina følger nå opp anbefalingene fra notatet.

 

 

Publisert 07.10.2024
Publisert 07.10.2024
Oppdatert 07.10.2024
Oppdatert 07.10.2024