Ny rapport

Verden på feil kurs: Stagnasjon i kampen mot ekstrem fattigdom

Addis Abeba

For andre år på rad viser nye tall fra Norad at det er stillstand i fattigdomsutviklingen. Verden er nå fullstendig ute av kurs til å nå FN-målet om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030.  

På den internasjonale dagen for bekjempelse av fattigdom legger Norad fram en ny rapport som gir en status og analyse av den globale fattigdomsutviklingen. Rundt 700 millioner mennesker levde i ekstrem fattigdom i 2023, viser beregninger i den nye rapporten.

Det betyr at de har mindre enn 22 kroner dagen å leve for, justert for kjøpekraft.  

 Situasjonen er svært alvorlig for verdens aller fattigste. Vi kan jo tenke oss selv hvordan det er å leve for mindre enn 22 kroner dagen, sier Norads kunnskapsdirektør Håvard Mokleiv Nygård.  

Fra optimisme til stagnasjon 

På starten av 2000-tallet var verden preget av framgang og optimisme. I årene i 2000-2013 opplevde vi en årlig nedgang i fattigdom på om lag 75 millioner mennesker. Men allerede i perioden 2013-2019 bremset nedgangen til bare rundt 25 millioner årlig.  

 Funnene i rapporten viser med all tyngde hvor ute av kurs verden er for å oppnå bærekraftsmål nummer én om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030. Det er fortsatt flere ekstremfattige i verden nå enn det var før pandemien, og årlig nedgang har bremset enda mer opp, sier Nygård.  

Fattigdommen kan vedvare i tiår framover 

Krig, konflikt, dyrtid og klimakrise preger verden. For mange lavinntektsland kommer disse krisene i tillegg til konsekvensene av koronapandemien, som var et stort tilbakeslag.  

Hardest rammet er det afrikanske kontinentet. Rapporten viser at ni av de ti landene med høyest andel ekstremfattige er i Afrika sør for Sahara. I disse landene lever mellom 50 –70 prosent av befolkningen under ekstremfattigdomsgrensen.  

Økonomisk vekst er selve motoren i kampen mot fattigdom Historisk har vekst bidratt til 90 prosent av nedgangen. Nå er veksten svakere og den virker dårligere. Det trengs økt finansiering og politisk vilje som kanaliserer mer ressurser mot reduksjon av fattigdom. Hvis dette ikke skjer, vil fattigdommen stagnere eller i verste fall øke, forklarer Nygård. 

Akkurat nå går vi på tom tank med feil kurs. Uten en radikal kursendring med en betydelig økning av finansiering til fattigdomsreduksjon vil ekstremfattigdommen vedvare på høye nivåer i flere tiår framover. Nå er det viktig at verdenssamfunnet ikke slipper fattigdomsbekjempelse av syne, sier Nygård.  

Les hele rapporten: https://www.norad.no/fattigdomsrapporten-2024 

Hovedtall og funn i rapporten:  

  • Nedgangen i ekstremfattigdom i verden har nesten stoppet helt opp. Rundt 700 millioner mennesker levde i ekstremfattigdom (for mindre enn 22 kroner dagen) i 2023. 
  • Anslaget for 2023 betyr at fattigdommen bare er redusert med rundt 10 millioner siden 2022. Det er fortsatt er flere ekstremfattige i verden enn det var før pandemien i 2019.  
  • Verden er helt ute av kurs mot å nå det første bærekraftsmålet om å ha utrydde ekstremfattigdom innen 2030. I mange land kan ekstremfattigdommen vedvare på høye nivåer i flere tiår framover, hvis ikke verden endrer kurs, samt bidrar med mer finansiering.
  • I lys av de nyeste tallene kan de tekniske framskrivingene som peker mot rundt 550 millioner ekstremfattige, være for optimistiske. 
  • Pandemi og krig har gitt stort tilbakeslag, men også mer grunnleggende faktorer har lenge bremset framgang og må adresseres for å få ny framgang. Etter en årlig nedgang på om lag 75 millioner i årene i 2000-2013, bremset nedgangen ned til en tredjedel (rundt 25 millioner) allerede i perioden 2013-19. 
  • Årsakene omfatter en kombinasjon av en verdensøkonomi i ulage med inflasjon og svekket vilje til finansiering og investering, mer gjenstridig fattigdom og grunnleggende trekk ved landene der fattigdommen er høy.  
  • Ni av de ti landene med høyest andel ekstremfattige er i Afrika sør for Sahara. I disse landene er fra halvparten til tre av fire mennesker under ekstremfattigdomsgrensen. Åtte av de ti landene med høyest antall ekstremfattige er også i denne regionen.  
  • Også i Afrika sør for Sahara er det innslag av pulserende næringsliv, og potensialet i regionen er stort. Men det er i alt for liten grad blitt bygget forutsetninger for at de fattige inkluderes selv med høy økonomisk vekst gjennom utdanning, infrastruktur og andre rammebetingelser.  
  • Den svake framgangen er sårbar for nye tilbakeslag. Svært mange fattige lever rett over den internasjonale ekstremfattigdomsgrensen. For hver tjuende cent grensen økes med, øker antallet ekstremfattige med rundt 160 millioner og illustrerer sårbarheten for tilbakeslag med flere under fattigdomsgrensen. 

Les hele rapporten: https://www.norad.no/fattigdomsrapporten-2024 

Om rapporten 

  • Rapporten gir en oppdatert status for den globale fattigdomsutviklingen, trender og hva som må til for å snu utviklingen. Dette er andre året på rad at Norad publiserer en rapport på den internasjonale dagen for bekjempelse av fattigdom 17. Oktober.
  • I tillegg til en generell del som gjør opp status for verdens fattigdom og hva som skal til for å snu skuta, går rapporten i dybden på situasjonen i fire ulike land: Mosambik, Ghana, DR Kongo og Uganda.  
  • Rapporten legger hovedvekten på den internasjonale grensen for ekstremfattigdom, som definerer ekstremfattigdom som et forbruk under 2,15 kjøpekraftsjusterte USD om dagen, tilsvarende om lag 22 norske kroner. 

 

Publisert i dag
Publisert i dag
Oppdatert i dag
Oppdatert i dag