Hedrer Norges kulturinnsats i Zambia

Norge har de siste ti årene vært en sterk støttespiller i opprettholdelse og utvikling av kulturlivet i Zambia. I år fikk Norge ærespris fra Kulturrådet i Zambia, for særlig innsats for kunst og kulturutvikling. Både visepresidenten og sosialministeren roste Norges flerårige innsats for kulturlivet i Zambia.

Voksende samarbeid 
Samarbeidet mellom Norge og Zambia har utviklet seg fra enkeltstående tiltak til treårige samarbeidsavtaler om helhetlig støtte til Det nasjonale kunstnerrådet, Det nasjonale museumsrådet og Zambias riksantikvar. Andre nasjoner har kommet til etterhvert, samt at Den europeiske unionen (EU) har startet en bred støtte til kulturarbeid basert på prosjektstøtte.

Første kulturlov  

Zambias første kulturlov ble vedtatt i siste halvdel av 2003. Et fellesframstøt fra givere og kulturinstitusjonene bidro til fremdrift i saken, og Norges støtte til kulturlivet gjorde at Det nasjonale kulturrådet / Riksantikvaren og Museumstyret ble styrket i å kjøre loven frem.

Norge fikk ærespris
Ngoma Award er Kulturrådets årlige prisutdeling til forskjellige kunstarter og en fest for å hedre de utøvende kunstnerne. Hver kunstner får en Ngoma-statuett og en finansiell påskjønnelse for arbeidet.

Leder for Kunstnerrådet deler også ut en spesiell pris til to eller tre institusjoner som har gjort en særlig innsats for kunst og kulturutviklingen i Zambia. I år fikk Norge denne æresprisen, og både Visepresident Nevers Mumba og sosialministeren roste Norges flerårige innsats for kulturlivet i Zambia.

Økende fokus på kulturformål
- Kulturens rolle har vært underkjent lenge, men det er nå en økende bevissthet om hvordan kulturen har stor betydning i landets utvikling, sa visepresidenten. Han lovet at Zambia skal ta mer hensyn til kulturformål framover, selv om det var mange gode tiltak som konkurrerer om midlene.

Ny treårsperiode
Norge planlegger en ny treårsavtale med Kunstnerrådet med start tidlig i 2004. Oppbygging av de forskjellige bransjerådene for kunstnere har vært i sentrum i den perioden som nå er i ferd med å avsluttes. I neste periode er fokus å legge forholdene til rette for å bruke den enkelte kunstart inn mot samfunnet.

- Vi har her muligheten til å harmonisere arbeidet med innsats fra EU og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), for å fremme målene Zambia har satt for sitt kulturliv i den nye kulturloven av 2003, sier Arne Olsen, ministerråd ved Norges ambassade i Zambia.

Les mer:
Norads satsing på kultur