Samler evalueringsfunn for Niger

Ulovlig migrasjon, våpenhandel og terrorisme truer stabiliteten i fattige Niger. Likevel er det flere positive utviklingstrekk å spore, viser ny synteserapport om internasjonal bistand til landet.

Niger ligger aller nederst på UNDPs indeks for menneskelig utvikling; befolkningsveksten på 3,8 prosent i året er verdens raskeste. Barn i Niger får i gjennomsnitt bare to års skolegang, og kun tre av ti kan lese og skrive.

- De utviklingsmessige utfordringene i Niger er enorme, sier Jan-Petter Holtedahl.

Han er evalueringsavdelingens prosjektleder i arbeidet med rapportserien Country Evaluation Briefs (CEB) for Norges 16 partnerland. Niger er ett av landene som i hovedsak har behov for stabilisering og konfliktforebygging. Norges innsats i Niger er i hovedsak fokusert på tre områder: Utdanningsstøtte, klimatilpasset landbruk og seksuell og reproduktiv helse. 

- Rapporten presenterer systematisk innsamlede evalueringsfunn om den internasjonale bistandsinnsatsen i landet. Vi håper denne kunnskapen er nyttig for myndigheter, bistandsgivere og sivilt samfunn som arbeider med å styrke utviklingsarbeidet i Niger, sier Holtedahl.

Rapporten systematiserer funn og lærdommer fra 28 evalueringer om den internasjonale bistandsinnsatsen i landet.

- Evalueringene finner at utviklingsbistanden til Niger i hovedsak har vært tilpasset landets utviklings- og sikkerhetsplaner. Støtten til landbruk, helse og utdanning har gitt gode resultater. Lav finansiell og menneskelig kapasitet har imidlertid begrenset eierskapet og bærekraften i bistanden, forteller Jörn Dosch i Particip GmbH som har ledet arbeidet med rapporten.

Published 15.12.2020
Last updated 15.12.2020