Kristiansand: Bærekraft på dagsorden

Lørdag 9. november arrangeres nattevandring for bærekraftsmålene på Sørlandet for første gang. Dagene før er stappfulle av bærekraftig program.

I uken frem mot nattevandringen 9. november skal storkommunen Kristiansand, Norad og flere lokale aktører sette bærekraft på dagsordenen. Arrangementet «Bærekraftig sammen» består av flere seminarer og aktiviteter som skal opplyse og engasjere befolkningen til å tenke bærekraftige løsninger.

Se fullt program nederst i saken.

UiA, Grønt Senter, Avfall Sør, Returkraft, Naturmuseet og botanisk hage, FN-sambandet, Stiftelsen Miljøfyrtårn, Kristiansand Husflidlag, Agder bolig- og byplanforening, Næringsforeningen i Kristiansandsregionen og Framtiden i våre hender er noen av aktørene som vil være tilstede under «Bærekraftig sammen».

— Vi opplever at det er mange gode krefter der ute som ønsker å bidra til at Kristiansand blir en bærekraftig by. Konseptet «Bærekraftig sammen» har vi kjørt tidligere, og arrangementene denne uken gir oss i kommunen mulighet til å snakke med innbyggerne om våre felles utfordringer og muligheter. Det blir en arena hvor vi skal inspirere hverandre til lavere forbruk, klima- og miljøvennlige handlinger, gode sosiale og fellesskapsløsninger, og ikke minst samarbeid, forteller Camilla Dunsæd, kommunedirektør i «nye» Kristiansand.

Ambisiøs kommune

Søgne, Songdalen og Kristiansand blir en ny storkommune fra 1. januar 2020. Nå jobber de med å lage en ambisiøs kommuneplan i dialog med innbyggerne. FNs bærekraftmål skal ligge til grunn for arbeidet og målet er å bli «Norges beste kommune».  

— Nattevandringen gir oss en flott anledning til å belyse bærekraftmålene og hva de kan bety for den kommende dialogen om veivalg for samfunnsutviklingen i Kristiansand. Vi går sammen for å bygge Norges mest bærekraftige kommune, avslutter Dunsæd. 

Derfor har kommunen valgt å gå for bærekraftsmål 11, som fokuserer på bærekraftige byer og samfunn, under nattevandringen. Målet favner begrepet bærekraft bredt og underbygger det Kristiansand ønsker å bli; mer inkluderende, tryggere og mer klima- og miljøvennlig.

Nasjonalt krafttak

Det er Norad som står bak nattevandringene, et nasjonalt krafttak for å informere om viktigheten av at vi jobber sammen for å nå bærekraftsmålene. Verdens vakreste nattevandring er et samarbeid med Kristiansand kommune. Arrangørene lover at dette blir en stemningsfull og lærerik tur utenom det vanlige.

— Uten at folk kjenner til FNs bærekraftsmål blir det vanskeligere å mobilisere for å nå dem. Derfor inviterer vi folk i alle aldre til å bli med på nattevandring, for å bli kjent med målene og for å bidra til at vi når dem. Det er første gang vi arrangerer nattevandring i Kristiansand, og vi håper at hele storkommunen vil bli med på en magisk tur rundt Odderøya, sier direktør i Norad, Jon Lomøy.  

Nattevandringen går fra torget, fortsetter videre rundt Odderøya og avsluttes med en gratiskonsert ved Bendiksbukta. Langs den opplyste løypa kan både store og små lære mer om bærekraftsmålene.

Program: Bærekraftig sammen i Kristiansand

I uken før nattevandringen kan du oppleve mange ulike gratisarrangementer med bærekraft på agendaen rundt omkring i Kristiansand. Dette er programmet for 4.-9. november. Lenkene tar deg til Facebook-eventet for hvert enkelt arrangement. 

4. november 18.30
Fikselaug – Verksted for klesreperasjon
Hvor: Grønt Senter, Odderøyveien 5.

4. november 18.00-20.00
Gratis Trond Moi-middag og gode matsvinntips
Hvor: Kantina på Rådhuskvartalet. Rådhusgata 18.

4. november 19.00-21.00
Foredrag og diskusjon: Bærekraftige byer, fortetting og transformasjon
Hvor: Håndverkeren, Rådhusgata 15.

5. november 08.15-09.30 - AVLYST
Sirkulær strategi – et konkurransefortrinn?
Hvor: Grønt Senter, Odderøyveien 5.

5. november 16.30-19.30
U40 – Vår fremtid, vår by
Hvor: Næringsforeningen i Kristiansandregionen, Dronningensgate 2.

5. november 17.00-19.00
Foredrag: Kan avfall være bærekraftig?
Hvor: Returkraft, Setesdalveien 205.

6. november 08.00-10.30
Konkret bærekraft: Bli Miljøfyrtårnsertifisert!
Hvor: Grønt senter, Kristiansand.

6. november 12.00/13.00
Foredrag: Slettsnok – Norges kvelerslange/omvisning på naturmuseum og botanisk hage
Hvor: Gimleveien 23, Gimle gård.

7. november 18.00-20.00
Plastutfordringen 2019: Premiering og tips
Hvor: Teateret, Kongens gate 2.

9. november 15.30-17.30
Seminar: Hva betyr bærekraftsmålene for oss i Kristiansand?
Hvor: Amfiet, Rådhuskvartalet. Rådhusgata 18.

9. november 18.00-24.00
Nattevandring i Kristiansand
Hvor: Fra Torvet rundt Odderøya til Bendiksbukta

Publisert 25.10.2019
Sist oppdatert 04.11.2019