Lyslenke opp Gaustatoppen under nattevandring med Norad 2017
Nattevandringer for bærekraftsmålene skjer i regi av Norad.
Foto: Aleksander Myklebust / Norad

Nattevandring: Vi går sammen for bærekraftsmålene

Siden 2016 har tusenvis av mennesker i Norge deltatt på nattevandring i regi av Norad.

I løpet av tre år har det vært arrangert nattevandringer opp Gaustatoppen som ruver hele 1883 meter over havet, og til bynære topper fra Keiservarden i Bodø, Aksla i Ålesund og høsten 2018 Ekebergåsen i Oslo.

Bærekraftsmålene

Nattevandringer for bærekraftsmålene er et konsept fra Norad – Direktoratet for utviklingssamarbeid. En av Norads hovedoppgaver er å kommunisere resultater av norsk bistand og FNs bærekraftsmål.

De 17 målene utgjør den globale arbeidsplanen for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og bremse klimaendringene innen 2030. Målene gjelder alle land i verden, inkludert Norge.

En viktig forutsetning for at målene nås både lokalt og globalt, er at verdens befolkning kjenner målene. Norad jobber for at bærekraftsmålene skal bli kjent blant Norges befolkning. Vårt mål er å ta målene ut av lukkede toppmøter og få med helt vanlige folk på den globale dugnaden mot 2030.

Det umulige mulig

Målene kan virke overveldende store. Rett og slett umulige å nå. Derfor startet vi et sted hvor de har gjort det umulige mulig før: Rjukan! Dette er byen som så seg lei av at solskinnet ikke strakk ned til bykjernen over fjellene vinterstid. Løsningen var å sette opp et solspeil som reflekterer solstrålene til sentrum. Vi inviterte folk flest i Rjukan med på en åpen idédrodling og resultatet var «nattevandring for bærekraftsmålene».

Vi startet på Gaustatoppen, og siden har vi beveget oss til ulike kanter av landet for å få med stadig flere på nattevandring for bærekraftsmålene.

Før vi gikk i gang i 2016, svarte 35 prosent av de spurte i en spørreundersøkelse at de hadde kjennskap til bærekraftsmålene. To år og noen nattevandringer senere, svarte 50 prosent at de kjente til målene i SSBs undersøkelse om holdninger og kjennskap til norsk bistand.

Konseptet nattevandring

Norad arrangerer to til tre nattevandringer i året sammen med utvalgte samarbeidspartnere som DNT og Røde Kors. Når vi arrangerer nattevandringer, har vi noen verdier i bunn: Nattevandringene må være sikker, spektakulær og unik.

Arrangementene må ha fokus på bærekraftsmålene og bærekraft. Vi skal ha sporløs ferdsel, og legger vekt på god søppelhåndtering i og utenfor løypa og velger vekk alt som kan bli søppel.

Arrangementene skal også være familievennlig og alkoholfritt.

Vi får stadig forespørsler fra byer og andre organisasjoner som ønsker å arrangere nattevandringer. Det synes vi er veldig flott. Vi har dessverre ikke kapasitet til å bistå alle, men ta gjerne kontakt med oss for råd og tips.

Vi ber alle som vurderer å arrangere nattevandringer for bærekraftsmålene, om å følge verdiene for Norads konsept og ivareta både sikkerhet for deltakerne og bærekraftsperspektivet som ligger i bunn.

Det er helt nødvendig med samarbeid med nødetater for å gjennomføre en nattevandring. Arrangementene er også helt avhengig av frivillige krefter og vakter. 

Et sterkt konsept gir et sterkere inntrykk, og bidrar til at vi går sammen for bærekraftsmålene!

Fra Oslo med kjærlighet
Bekymret for klimakrise, krig og plast i havet? Hvis du skal se én film som gir deg håp for fremtiden – se denne! Verden står overfor noen av vår tids største utfordringer. Men når du står ansikt til ansikt med noe som virker vanskelig, er det bare en ting å gjøre – dyrke håpet! 27. oktober 2018 arrangerte Norad verdens vakreste nattevandring for bærekraftsmålene. 12.000 Oslo-borgere lyste opp veien for hverandre og minnet oss på at vi kan å nå målene dersom vi arbeider sammen. Tekst og voice: Aon Raza Naqvi / Foto: Scream Media
Publisert 02.10.2018
Sist oppdatert 02.10.2018