Tema
Kunnskapsbanken

Programmer i Kunnskapsbanken i 2024

Kunnskapsbanken samler en rekke bistandsprogrammer. Denne oversikten viser alle programmer i Kunnskapsbanken for 2024.

Olje for utvikling

Målet med programmet Olje for utvikling (Ofu) er å bistå utviklingsland som har olje- og gassindustri med å forvalte ressursene sine på en måte som bidrar til bærekraftig økonomisk vekst og velferd. Programmet gir støtte til utvikling av juridiske rammeverk og implementering av disse, forvaltning av oljeinntekter, miljøtiltak og sikkerhetsarbeid. Det er også gitt støtte til frivillige organisasjoner, mediearbeid, og opplæring av parlamentarikere for å bidra til åpenhet og demokratisk kontroll over oljevirksomheten.

Ofu avvikles i 2024, og et nytt program - Energi for utvikling - er opprettet. I 2024 fases Ofu ut i Colombia, Ghana og Uganda. Landprogrammene i Irak, Libanon og Mosambik ble avsluttet i 2023. Viktige samarbeidspartnere er Energidepartementet, Sokkeldirektoratet, Statistisk sentralbyrå (SSB), Havindustritilsynet, Kystverket, Miljødirektoratet, Finansdepartementet, Det internasjonale pengefondet (IMF) og FNs miljøprogram (UNEP), samt finanskonsulenter.

Energi for utvikling

Programmet Energi for utvikling har som mål å styrke myndighetenes kompetanse og kapasitet til å utvikle fornybar energi-sektoren og sikre allmenn tilgang til ren energi. Den primære målgruppen er land med stor energifattigdom i Afrika sør for Sahara. Programmet vil bistå myndighetene til å utvikle

gode rammebetingelser for investeringer i fornybar energi,

  • robuste, effektive og bærekraftige energisystemer og
  • god miljøforvaltning, inkludert arealplanlegging og sosiale hensyn.

Kjernen i programmet er institusjonssamarbeid med NVE og Miljødirektoratet. Sokkeldirektoratet vil bidra med tiltak for reduksjon av klimagassutslipp fra energisektoren. Institusjonssamarbeidet suppleres av andre innsatser gjennom multilaterale organisasjoner, universitetssamarbeid og privat sektor.

Programmet er under utvikling og har i løpet av 2023/2024 kartlagt mulighetene for institusjonssamarbeid i seks utvalgte partnerland: Malawi, Mosambik, Nepal, Nigeria, Tanzania og Somalia. Arbeidet med å utforme landprogram i Malawi, Mosambik, Nepal og Nigeria pågår.

Hav for utvikling

Hav for utvikling har som mål å bidra til bærekraftig og inkluderende havøkonomi i samarbeidsland. Programmet er en del av Norges internasjonale satsing på havspørsmål, blant annet gjennom det internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi ledet av statsminister Jonas Gahr Støre. Hav for utvikling er både a) et kunnskapsprogram med hovedvekt på faglig samarbeid knyttet til helhetlig havforvaltning og tverrsektoriell koordinering; b) en tematisk satsning som støtter prosjekter som bidrar til programmets mål; og c) en tilrettelegger for samordning og felles formidling av Norges havinnsats i utviklingssamarbeidet. Programmet er tett integrert med kunnskapsprogrammet Fisk for utvikling.

Indonesia og Mosambik er pilotland for satsingen, mens Kenya og Ghana er potensielt nye samarbeidsland. Viktige samarbeidspartnere er blant annet Miljødirektoratet, Havforskningsinstituttet, Sjøfartsdirektoratet, SSB, Kystverket, Verdensbankens flergiverfond ProBlue, International Maritime Organisation (IMO), FNs Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea (DOALOS), Unesco (Intergovernmental Oceanographic Commission) og ideelle organisasjoner.

Fisk for utvikling

Fisk for utvikling støtter samarbeidsland med utvikling av bærekraftige fiskerier og økosystemer, samt økt bærekraftig produksjon av fisk og sjømat gjennom styrket kompetanse og bedre rammebetingelser. Forskningsmiljøer og utdanningsinstitusjoner bistår myndigheter og næringsaktører med kunnskap, data og råd om bærekraftig fiskeri og akvakultur.

En sentral komponent er EAF Nansen-programmet, som drives av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i nært samarbeid med Havforskningsinstituttet. Dette programmet bistår utviklingsland med å utvikle ansvarlig fiskeriforvaltning, blant annet gjennom forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen.

Andre viktige elementer og delmål er akvakultur, næringsutvikling, og ressursforvaltning inkludert arbeid for å stanse ulovlig fiske. Programmet bidrar direkte eller indirekte i mer enn 30 land, mens det direkte norske engasjementet i hovedsak er knyttet til Colombia og Ghana.

Viktige samarbeidspartnere for programmet er Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet, Fiskeridirektoratet, SSB, Universitetet i Tromsø, FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), FNs utviklingsprogram (UNDP), FAO og en rekke ideelle organisasjoner.

Publisert 25.07.2024
Publisert 25.07.2024
Oppdatert 25.07.2024
Oppdatert 25.07.2024