Tema
Utdanning og forskning

Utdanning i krise og konflikt

Barn og unge betaler ofte den høyeste prisen for krig, konflikt og naturkatastrofer. En stor andel av barn og unge som i dag ikke går på skolen er berørt av kriser. Norge mener det er viktig at barn og unge får utdanning – også i krise- og konfliktsituasjoner.

Hva

Støtte til utdanning i krise og konflikt gis både til akutte og langvarige kriser. I akutte kriser er det viktig at utdanning inkluderes som del av den humanitære responsen. Utdanning er viktig fordi det kan bidra til normalitet i en vanskelig situasjon. Ofte vil utdanningstiltak i akutte kriser inkludere støtte til mental helse og psykososiale tiltak. Når kriser blir langvarige er det sentralt at det legges til rette for at barn og unge har progresjon og kan fullføre utdanningen. Å arbeide for god beredskap og forebygging samt at skoler og læringsinstitusjoner skal være trygge er også ofte inkludert i arbeid med utdanning i krise og konflikt.

Hvorfor

Kriser, konflikter og naturkatastrofer påvirker utdanningsmuligheter for barn og unge inkludert flyktninger og internt fordrevne. En stor andel av de som ikke går på skole bor i områder rammet av krise og konflikt. Mange av de som er i skolen lærer ikke grunnleggende ferdigheter. I flere land er vold og angrep på studenter, lærere og utdanninginstitusjoner en stor utfordring.

Dersom man skal oppnå målsetning om utdanning for alle må man bidra med støtte til utdanning også for barn og unge som er rammet av krise og konflikt. I krisesituasjoner kan skolen kan bli et fristed i en usikker hverdag. Den kan gi beskyttelse, formidle viktig informasjon og gi en mulighet til å bearbeide det man har vært gjennom. Krisesituasjoner kan vare i mange år. Et land som skal i gang med gjenoppbygging og stabilisering kan møte på ytterligere utfordringer dersom en hel generasjon mangler basiskunnskaper, yrkesutdanning og høyere utdanning.

Hvordan

Norge er en viktig bidragsyter til utdanning i krise og konflikt. Utdanning er inkludert i vår humanitære strategi og vi bidrar med humanitær støtte til utdanning.

Norge har også, i samarbeid med en rekke partnere, tatt initiativ til økt støtte til utdanning i kriser. Dette resulterte i opprettelsen av et eget fond for utdanning i kriser, Education Cannot Wait (ECW). ECW bidrar med støtte til utdanning i akutte og langvarige kriser i rundt 40 land. Education Cannot Wait | The Global Fund For Education In Emergencies

I tillegg bidrar mange av Norges andre partnere innen utdanning med støtte til utdanning i krise og konflikt. Dette inkluderer det Globale partnerskapet for utdanning (GPE), Unicef, UNESCO, UNHCR samt sivilsamfunnsorganisasjoner som Redd Barna og Flyktninghjelpen. Norge bidrar også til Verdens matvarefond (WFP) som støtter skolematprogrammer i mange land som er rammet av kriser.

Norge har en ledende rolle i oppfølging av erklæringen om trygge skoler (safe schools declaration). Erklæringen om trygge skoler fra 2015 har som hovedmål å hindre angrep på skoler og universiteter, samt å forebygge militær bruk av slike institusjoner. Stater som slutter seg til erklæringen, forplikter seg til å gjennomføre tiltak for å forhindre militær bruk av utdanningsinstitusjoner og dermed unngå at de blir ansett som militære mål. Safe Schools Declaration – An inter-governmental political commitment to protect students, teachers, schools, and universities from the worst effects of armed conflict (protectingeducation.org). Erklæringen la grunnlaget for at Norge og Niger sammen forhandlet frem enstemmig vedtak av sikkerhetsrådsresolusjon 2601, som er den første dedikert til beskyttelse av utdanning i konfliktsituasjoner. s_res_2601.pdf (securitycouncilreport.org)

Hvem/Hvor

Gjennom globale fond, multilaterale- og sivilsamfunnsorganisasjoner bidrar Norge med støtte til barn og unge som er rammet av krise og konflikt i en rekke land. Dette inkluderer flyktninger, internt fordrevne og vertsamfunn.

Flere av landene som mottar øremerkede midler til utdanning fra Norge er sårbare og konfliktrammede land. Eksempler er Sør-Sudan, Etiopia, Afghanistan, Libanon, Mali, Ukraina, Myanmar, Palestina, Syria og Somalia.

Lenker

Education | UNHCR

Education under Attack 2024 - Global Coalition to Protect Education from Attack (protectingeducation.org)

Kontakt

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for utdanning og forskning

 

 

Publisert i går
Publisert i går
Oppdatert i går
Oppdatert i går