Tema
Klima, mat, miljø og energi

Matsystemer – grunnleggende for all utvikling

Den globale matsikkerhetssituasjonen har blitt forverret de siste årene. Matsikkerhet og kampen mot sult er derfor en av hovedprioriteringene i den norske utviklingspolitikken. Norad bidrar til å styrke matsystemer i utviklingsland med vektlegging på å øke lokal klimarobust matproduksjon, øke lokal verdiskapning og inntekt for matprodusenter, redusere feil- og underernæring, og redusere omfanget av sultkriser.

Hva

Norads arbeid med matsystemer og matsikkerhet er sentrert rundt bærekraftsmål 2 med mål om å «utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk».  

Hvorfor

Matsikkerhet har stor påvirkning både på samfunn og mennesker. Bærekraftige matsystemer er sentralt for fremtidig matsikkerhet og for økonomisk utvikling på mikro- og makronivå.  Økt effektivitet og fortjeneste på salg av matvarer kan bidra til økonomisk vekst for husholdninger, men også for nasjonaløkonomien gjennom redusert importavhengighet og økt mulighet for eksport av varer.  

Tilgang på nok, trygg og ernæringsriktig mat er en forutsetning for deltakelse i utdanning og arbeidsliv, som igjen fører til økonomisk utvikling. Feil- og underernæring har vidtrekkende og langsiktige konsekvenser for personlig og økonomisk utvikling. Barn og kvinner er spesielt utsatt.  Den globale matsikkerheten har blitt gradvis verre de siste årene, blant annet som en følge av Covid-19, konflikt, invasjonen av Ukraina, og klimaendringer med økende omfang av naturkatastrofer og ekstremvær. 

Samtidig ser man også at de globale matsystemene påvirker klima og natur. Verdensbanken anslår at landbruksindustrien står for en tredjedel av verdens klimagassutslipp og er den klart største driveren av tap av natur, blant annet gjennom avskoging. 

Men matsystemene regnes også som en del av løsningen. Verdensbanken slår fast at det er mulig å redusere klimagassutslipp i matsystemene samtidig som matproduksjonen økes og biomangfoldet bevares, gjennom bedre areal- og ressursforvaltning som også sikrer god fordeling av de tilgjengelige ressursene.

Hvordan

Norad bidrar til økt matsikkerhet og bærekraftige matsystemer gjennom en rekke innsatsområder. 

Produktivitetsøkningen i landbruket i Afrika har ført til overforbruk og forringelse av jordressurser og manglende strategier for bærekraftig forvaltning.  Bedre jordhelse, tilførsel av riktig næring og bruk av klimarobuste frøsorter er viktige bidrag i å styrke næringsinnholdet i jorda. Mange land mangler politikk, programmer og institusjonelle strukturer som er nødvendige for å forbedre og opprettholde god jordhelse. Det har vært begrensede investeringer i forsknings- og teknologiutvikling på jordhelse. Norge søker å bidra til bedre kunnskap, politikk og data innen jordhelse for å bidra til økt produktivitet som ikke går på bekostning av miljø - og forbedre jordhelsetilstanden i afrikanske land.

Norad jobber aktivt med verdikjedeutvikling gjennom partnere, spesielt i det sørlige Afrika, hvor de identifiserer flaskehalser i verdikjedene og iverksetter målrettede tiltak. Eksempler på slike flaskehalser kan være mangel på lagringsfasiliteter, kreditt, lokale foredlingsmuligheter eller tilgang til markeder. Norad samarbeider med privat sektor for å løse disse utfordringene. 

I 2024 skal Norad, sammen med andre givere, opprette en finansieringsløsning for små- og mellomstore bedrifter i matverdikjeder i Afrika sør for Sahara. Målet er å sikre at småbrukere får bedre priser og et større marked for sine råvarer. Dette er et viktig skritt for å styrke matsikkerheten og økonomisk bærekraft i regionen 

Akvatisk mat er en viktig næringskilde for kystsamfunn i utviklingsland, og det er et stort potensial for mer utnyttelse av proteiner fra akvatisk mat for å sikre mat og ernæringssikkerhet. Norge har en ledende posisjon globalt innen fiskeri og akvakultur, spesielt når det gjelder utdanning, forskning, forvaltning, teknologi og næringsutvikling. Gjennom Fisk for utvikling programmet støtter Norge institusjonssamarbeid mellom norske statlige sektorer og partnerland. 

Småskala matprodusenter spiller en avgjørende rolle for matsikkerhet, spesielt i utviklingsland, og er dermed sentrale aktører i Norges strategi for matsikkerhet i utviklingspolitikken. Her har kvinner og likestilling fått et særskilt fokus. Kvinner er ryggraden i småskala-landbruket. Deres innsats bidrar til matproduksjon, bedre ernæring, økonomisk overlevelse og bærekraft. Å styrke kvinners rolle i landbruket er derfor essensielt for å oppnå matsikkerhet og økonomisk utvikling i Afrika. 

Hvem/Hvor

Norads støtte kanaliseres gjennom partnere fra FN-og banksystemet, sivilt samfunn, akademia og privat sektor. Gjennom programmet Landbruk for utviking bidrar norsk bistand til institusjonell kapasitetsbygging, der relevante norske institusjoner er sentrale partnere.  Land i Afrika sør for Sahara prioriteres innenfor matsikkerhetsporteføljen. 

Lenker

Kontakt

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for Mat.

Publisert 10.07.2024
Publisert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024