Tema
Klima, mat, miljø og energi

Naturmangfold – Trygge livsgrunnlaget vårt

Mennesker er en del av naturen og er helt avhengige av mangfoldet av planter og dyr for blant annet mat, ly, energi, rent vann og ren luft og medisin. Menneskers bruk av naturen har ført til at omtrent en fjerdedel av alle arter er utrydningstruet. Norsk bistand bidrar til å løse naturkrisen gjennom bevaring, restaurering og bærekraftig bruk av naturen.

Hva 

Dyre- og plantearter dør ut i et raskere tempo enn noen gang i menneskelig historie. Mange økosystemer står i fare for å kollapse og en stadig mindre del av verden er uberørt av menneskelig aktivitet. Norsk bistand til naturmangfold bidrar til bærekraftsmål 14 og 15, bevaring av livet i havet og livet på land. Bistanden følger opp Norges forpliktelser under internasjonale avtaler som Naturavtalen. Denne avtalen har som mål bl.a. å øke områder med naturlige økosystemer, øke økosystemtjenester, sikre rettferdig og økt bruk av genetiske ressurser og skaffe tilstrekkelig ressurser til å bevare naturmangfold, særlig i utviklingsland.  

Bevaring og bærekraftig bruk av naturen er integrert i føringer for norsk bistand, blant annet Klima, sult og sårbarhet og Kraftsamling mot svoltNorads strategi og miljøhandlingsplan legger vekt på at alle områder av Norges bistand skal bidra til en grønnere verden og bevaring av naturmangfold. Prosjekter finansiert av Norad støtter utviklingsland i å beskytte og bruke økosystemer som regnskog, mangroveskoger og hav på en bærekraftig måte. 

Hvorfor 

Naturkrisen truer ikke bare plante- og dyrelivet, men også menneskenes velferd og eksistens. Det er derfor ikke mulig å nå de andre bærekraftsmålene hvis ikke naturmangfoldet ivaretas. Fattige mennesker i utviklingsland rammes hardt av naturkrisen fordi de i stor grad er avhengige av lokale naturressurser for å overleve. Tilbakegangen i pollinerende innsekter truer en tredjedel av den globale matproduksjonen, inkludert flere nytteplanter som er viktige og inntektsbringende for utviklingsland. Når regnskoger, mangroveskoger og korallrev forsvinner blir lokalbefolkningen mer sårbar for ekstremvær og klimaendringer. Når våtmarker forsvinner, kan tilgangen på rent vann bli redusert.  

Hovedårsakene til naturkrisen er endringer i arealbruk (landbruk, urbanisering, skogbruk), overfiske, klimaendringer, forurensning og invaderende fremmede arter – i hovedsak drevet av matsystemene. Naturkrisen henger tett sammen med andre miljøproblemer som klimakrisen, forurensning og forørkning. Løsningene på disse problemene inkluderer både vinn-vinn løsninger (for eksempel restaurering av natur som både kan lagre CO2 og beskytte mot negative effekter av klimaendringer) og målkonflikter (for eksempel fornybar energiproduksjon i sårbare naturområder). Flere innsatser Norad støtter er derfor rettet mot klimatilpasning, utslippsreduksjon eller forurensing i tillegg til naturmangfold. 

Hvordan 

Norads partnere får støtte til å etablere og håndheve regulering av naturområder, å introdusere mer bærekraftige måter å bruke naturressurser på, å bekjempe miljøkriminalitet, å øke finansieringen til naturmangfold og gjennomføre tiltak for å restaurere natur. Bistanden støtter også utviklingsland i å forbedre og gjennomføre sine naturmangfoldsplaner (NBSAPs). Norad støtter journalister som øker kunnskap og bevissthet om bevaring av økosystemer og finansierer utvikling av åpen og tilgjengelig digital infrastruktur og tjenester som skal bidra til blant annet naturbevaring. Norad støtter arbeid med å sikre at digital gensekvensinformasjon blir brukt til å bevare naturmangfold og at godene fra denne kunnskapen blir rettferdig fordelt. Å sikre landrettigheter, særlig til urbefolkning, er også en del av bistanden som er viktig for å sikre vern og bærekraftig bruk av naturressurser. Klima- og skogsatsingen, Fisk for utviklingHav for utvikling og innsatsen mot marin forsøpling er sentrale programmer forvaltet av Norad som bidrar til naturmangfold.  

Hvem/Hvor 

Flere av Norads viktige partnerenaturmangfoldsområdet er store miljøfond og -organisasjoner med globale innsatser, som UNEP, UNDP, GEF, GCF og IUCN. Sivilsamfunnsorganisasjoner som mottar støtte til naturmangfoldsprosjekter er blant annet Regnskogfondet, WWF, Naturvernforbundet, IDH og the International Land and Forest Tenure Facility. Flere norske statlige institusjoner er viktige kunnskapspartnere i bistanden. Sentrale samarbeidsland er blant annet Indonesia, Brasil, Peru, Guyana, DR Kongo og Colombia. 

Lenker 

Kontaktinformasjon

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for natur og klima.

Publisert 10.07.2024
Publisert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024