De grønne skjerfene i Colombia kjemper for rett til selvbestemt abort.
Tema
Likestilling

Likestilling

Handlingsplanen for kvinners rettigheter og kjønnslikestilling i Norges utenriks- og utviklingspolitikk, En rettferdig verden er en likestilt verden, skal ligge til grunn for Norads arbeid. Vi skal bidra til at minst halvparten av all bilateral bistand har likestilling som hoved- eller delmål. Prioriteringen gjelder arbeid med kvinners rettigheter gjennom målrettede tiltak som seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og kjønnsbasert vold, og integrering av likestilling i andre områder som utdanning, helse, mat, og klima. Alle avdelinger som forvalter tilskudd i Norad har ansvar for å bidra til at Norad når målet. Norad gir videre faglig rådgivning og innspill til ambassader og departementet.

Hvorfor

I mange deler av verden står kvinner overfor diskriminerende kjønnsnormer som hindrer dem fra å delta og påvirke i politisk, offentlig og økonomisk liv eller utsetter dem for vold og overgrep. Dette skyldes blant annet strukturelle barrierer de møter i politiske prosesser, tilgang til nettverk, kunnskap og økonomiske ressurser, som også begrenser økonomisk vekst i landene. FN anslår at full likestilling i høyeste maktposisjoner vil ta 130 år med dagens utviklingstakt. For eksempel er bare 26,7 % av nasjonale lovgivere og 22,8 % av ministre kvinner. Kjønnsbasert vold, inkludert fysisk, psykisk, seksuell og økonomisk vold, er utbredt og påvirker kvinner og jenter i alle samfunn. Særlig øker volden dramatisk under humanitære kriser, krig og konflikt. Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er også truet, spesielt i land med krig og konflikt, noe som fører til høyere dødelighet blant kvinner og jenter.

    Hva

    Norsk bistand innenfor området likestilling omfatter blant annet politisk deltakelse, økonomisk selvstendighet, bekjempelse av kjønnsbasert vold, og Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR). Arbeidet med politisk deltakelse fokuserer på å redusere barrierene for kvinners deltakelse og styrke deres påvirkningskraft, blant annet gjennom støtte til valgdeltakelse og kvinneorganisasjoner. For å øke kvinners økonomiske selvstendighet støtter Norge tiltak som fremmer kvinners tilgang til utdanning, arbeid, sosiale sikkerhetsnett, og økonomiske ressurser, samt støtte til organisering og lovgivning som sikrer like rettigheter. Bekjempelse av kjønnsbasert vold innebærer både forebygging og støtte til overlevende gjennom helsetjenester, juridisk bistand og psykososial støtte. Bistanden fokuserer også på å sikre tilgang til prevensjon, trygg abort, seksualitetsundervisning, og helhetlige helsetjenester for alle, inkludert sårbare grupper som LHBT+ personer.

      Hvor

      Norsk bistand er en global innsats, men med spesiell fokus på Afrika sør for Sahara der behovene er størst og utfordringene mest akutte. Politiske deltakelsesprogrammer og økonomiske selvstendighetsprosjekter finner sted i mange utviklingsland, mens kjønnsbasert vold og SRHR-innsats er konsentrert i krigs- og konfliktområder samt land med store humanitære behov. Viktige partnere inkluderer multilaterale organisasjoner som FN, utviklingsbanker, sivilsamfunnsorganisasjoner, og lokale kvinneledede grupper. Norad støtter også nasjonale myndigheter i å utvikle og implementere ikke-diskriminerende lovverk og politikk. Dette samarbeidet sikrer en bred og integrert tilnærming til likestilling, som er nødvendig for å oppnå bærekraftige endringer.