Tema
Likestilling

Kjønnsbasert vold og skadelige skikker – et utbredt brudd på menneskerettighetene 

Kjønnsbasert vold er et alvorlig menneskerettighetsbrudd og skadelige kjønnsnormer og maktstrukturer er viktige bakenforliggende årsaker. Det er et prioritert område i Norges handlingsplan for kvinners rettigheter og kjønnslikestilling i utenriks- og utviklingspolitikk (2023-2030). Norad arbeider med en helhetlig tilnærming på tvers av relevante sektorer som utdanning, helse og justis.

Hva 

Kjønnsbasert vold rammer kvinner og jenter i alle samfunn. Det er viktig å anerkjenne at menn og gutter også kan være ofre for kjønnsbasert vold, selv om kvinner og jenter er overrepresentert. Kjønnsbasert vold inkluderer, men er ikke begrenset til: fysisk vold, psykisk vold, seksuell vold, økonomisk vold, digital vold samt bruk av skadelige skikker som barneekteskap og kjønnslemlestelse.  

Forebyggende arbeid med en tverrsektoriell tilnærming som inkluderer sektorer som utdanning, helse og matsikkerhet er avgjørende for å bekjempe kjønnsbasert vold. Evalueringer viser at for å kunne forebygge kjønnsbasert vold er det viktig at ulike drivere for vold vurderes, som manglende likestilling og dårlig økonomi. Videre er det viktig å jobbe med både kvinner og menn for å oppnå varige endringer og forebygge mulige skadelige effekter. Det er også viktig at man har et langsiktig perspektiv, da det tar lengre tid å påvirke transformative endringer i normer relatert til likestilling og bruk av vold.  

Samtidig som det arbeides forebyggende er det viktig å tilby tjenester til overlevende som kan bestå av helsetjenester, psykososiale tjenester, juridiske tjenester m.m. 

Hvorfor 

Kjønnsbasert vold er et alvorlig brudd på menneskerettighetene og et livstruende helsespørsmål. Viktige drivere for kjønnsbasert vold er blant annet manglende likestilling, og ujevn maktfordeling mellom kjønn. Videre har kvinner med funksjonsnedsettelser 2-4 ganger større sannsynlighet for å oppleve vold i nære relasjoner og LHBT+-personer møter også økt forekomster av vold, for eksempel har 56 pst av seksuelle og kjønnsminoriteter i Sør- og Øst-Afrika opplevd vold i løpet av livet.  

Kjønnsbasert vold er også et problem i humanitære kriser. Når kriser inntreffer, kan underliggende ulikheter og diskriminering forsterkes ytterligere. Eksisterende beskyttelsesmekanismer bryter ofte sammen og kjønnsbasert vold og skadelige skikker øker ofte. Vold i hjemmet, voldtekt, menneskehandel, tidlige og tvangsekteskap, seksuell trakassering og seksuell utnyttelse og overgrep er noen av typene kjønnsbasert vold som er vanlig i humanitære nødsituasjoner.  

Hvordan 

Norges innsats skal bidra til å nå bærekraftsmål 5, og i tråd med Norges handlingsplan for kvinners rettigheter og kjønnslikestilling i utenriks- og utviklingspolitikk prioriteres en helhetlig og samordnet innsats, med mål om å forebygge volden og beskytte og hjelpe utsatte kvinner, barn og ungdommer. Innsatsen fokuserer spesielt på utdanning, helse og justissektorene, normendring, samt samarbeid med nasjonale myndigheter og regionale og internasjonale aktører der hensiktsmessig for normativ mobilisering.  

Kvinneorganisasjoner er sentrale i mobilisering av kvinners rettigheter og forebygging av kjønnsbasert vold. Norge prioriterer derfor også å styrke støtte til kvinneledede organisasjoner basert i sør gjennom ulike programmer. 

Hvem/Hvor 

Norges innsats mot kjønnsbasert vold støtter arbeid og prosjekter over hele verden, men er særlig konsentrert i Afrika sør for Sahara på grunn av økende behov og norske prioriteringer. FN’s fellesprogram mot kjønnslemlestelse og fellesprogrammet mot barneekteskap er valgt som sentrale partnere. De jobber helhetlig og tverrsektorielt som er en viktig prioritering for Norge. Norsk kjernestøtte til UNFPA, UN Women, Unicef og WHO er også viktig for å styrke deres arbeid relatert til kjønnsbasert vold. Støtte til Norske organisasjoner som Plan, Care, Redd Barna og Kirkens Nødhjelp utgjør også en viktig del av Norges innsats. De har også en tverrsektoriell tilnærming og samarbeider med lokale organisasjoner og lokalsamfunn. Norad har også en avtale med UN Trust Fund to End Violence against Women, som er en viktig aktør for å styrke direkte og strategisk finansiering til lokale kvinneledede organisasjoner.  

Lenker 

UN Trust Fund to End Violence against Women sine kunnskapsprodukter for “practice-based knowledge 

Kontakt  

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for likestilling (genderequality@norad.no).   

Publisert 09.07.2024
Publisert 09.07.2024
Oppdatert 09.07.2024
Oppdatert 09.07.2024