Tema
Likestilling

Økonomiske rettigheter og deltakelse – en viktig driver for velferd

Å styrke kvinners økonomiske selvstendighet, som sikrer tilgang til utdanning, anstendig arbeid og sosial beskyttelse, er ikke bare en grunnleggende rettighet, det er også avgjørende for å fremme velferd, bekjempe fattigdom og å oppnå FNs bærekraftsmål 5. Likevel møter kvinner fortsatt barrierer som begrenser deres deltakelse i arbeidslivet og hindrer samfunnet i å dra nytte av potensiell økonomisk vekst.

Hva 

Kvinners økonomiske selvstendighet er avgjørende for å oppnå kvinners rettigheter og likestilling. Arbeidet med å styrke økonomiske selvstendighet er et av Norges satsningsområder for å sikre kvinners muligheter for å bidra til og dra nytte av anstendig arbeid, sosial beskyttelse, utdanning, og tilgang til markeder, finanser, ressurser, og digitale tjenester. Det handler også om å legge til rette for økt innflytelse og deltakelse i økonomiske beslutninger på alle nivåer, fra husholdninger til internasjonale institusjoner. Ikke-diskriminerende lovgivning, normer og praksiser mellom kjønn, maktrelasjoner, og styrking av kvinners og feministiske bevegelsers kollektive mobilisering, og beskyttelse mot seksuell trakassering på arbeidsplassen er alle viktige faktorer for å bidra til økt deltakelse på arbeidsmarkedet.  

Hvorfor 

Kvinner rår over en mindre del av verdens ressurser. De mangler like muligheter og rettigheter til utdanning, økonomiske midler, eiendom, arv, sosiale sikkerhetsnett, deltakelse i det formelle arbeidsmarkedet, digitale tjenester, og til å påvirke arbeidsdeling og ansvar i hjemmet. Beregninger fra Verdensbanken viser at kvinner har kun to tredjedeler av de arbeidsrelaterte rettighetene som menn, og de tjener i gjennomsnitt 77 øre for hver krone menn tjener. Over 2 milliarder mennesker mangler tilgang til sosiale sikkerhetsnett som uføretrygd, alderspensjon, og foreldrepenger, som er avgjørende for å muliggjøre kvinners lønnet arbeid og redusere fattigdom.  

Å styrke kvinners økonomiske selvstendighet er ikke bare et spørsmål om rettferdighet, det er også samfunnsnyttig. Ifølge det internasjonale pengefondet kan land øke sitt BNP med opptil 35 prosent ved å redusere kjønnsgapet i arbeidslivet. I lav- og middelinntektsland spiller kvinner en nøkkelrolle i landbruket og fiskerinæringen. FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) anslår at å fjerne kjønnsskillet i matsystemene kan tilføre en ekstra billion dollar til det globale BNP og sikre matsikkerhet for 45 millioner mennesker.     

Hvordan 

Norge støtter både målrettede og integrerte tiltak for likestilling. Kvinners økonomiske deltakelse er et viktig fokus i regjeringens handlingsplan for å oppnå likestilling. Målrettede tiltak bidrar til å styrke myndigheters evne til å fremme like deltakelse for alle, særlig kvinner, ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne, inkludert nulltoleranse mot seksuell trakassering. Tiltakene er også rettet mot å støtte strukturelle reformer innen finanspolitikk og skatt for å fremme investeringer i sosial beskyttelse og velferdstjenester som er avgjørende for kvinners deltakelse i lønnet arbeid. Styrking av organisasjonsfrihet og samarbeid for reform av arbeids- og familie lover, ledet av kvinneorganisasjoner, fagforeninger og menneskerettighetsforkjempere, er også viktig. Norge vektlegger lokal utvikling som sikrer kvinners tilgang til ressurser, land og arv gjennom støtte til kvinneledede kooperativer, bondeorganisasjoner og kvinneorganisasjoner. Samt støtte til ulike finansieringsmekanismer for kvinnelige entreprenører for å fremme sosial og økonomisk rettferdighet. Å realisere kvinners økonomiske selvstendighet går også på tvers av sektorer, inkludert satsinger innen klima, matsikkerhet, energi og utdanning, spesielt innen naturfag, teknologi og yrkesopplæring i grønne sektorer for å bidra til å utvikle ferdigheter som muliggjør kvinners økonomiske selvstendighet, men også styrker deres posisjon og innflytelse både i lokale og globale fora, samt bidrar til å sikre bærekraftig utvikling.  

Hvem/Hvor 

Norges viktigste muligheter for å påvirke utviklingen globalt for kvinners økonomiske deltakelse, er gjennom strategisk samarbeid med ulike typer partnere, diplomatisk innsats, i multilaterale fora og på landnivå, og finansiering, særlig gjennom bistandsmidler. Multilaterale utviklingsbanker og finansinstitusjoner, relevante FN-organisasjoner og sivilsamfunnsorganisasjoner er langsiktige og gode samarbeidspartnere som mottar finansiell støtte fra Norge. Gjennom EØS-midlene bidrar Norge videre til økonomisk og sosial utjevning i 15 land i Europa, og til styrking av bilaterale relasjoner. 

Lenker

Kontakt  

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for likestilling

Publisert 09.07.2024
Publisert 09.07.2024
Oppdatert 09.07.2024
Oppdatert 09.07.2024