Tema
Likestilling

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter – Å kunne bestemme over egen kropp og seksualitet

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er avgjørende for jenters, kvinners og unges rettigheter, helse og overlevelse. I tillegg er det en forutsetning for bærekraftig utvikling og reduksjon av ekstrem fattigdom. SRHR er under økende press fra ulike hold, og er ofte en del av bredere tilbakegang på flere menneskerettigheter og demokrati. Jenter og kvinner i land i krig og konflikt, samt i land som er utsatt for klimaendringer er mest utsatte for dødsfall som følge av graviditet eller fødsler, partnervold, barneekteskap og ikke-planlagte graviditeter.

Hva 

SRHR handler om rett og mulighet til å bestemme over egen kropp og seksualitet, fri for diskriminering, tvang og vold. Dette er grunnleggende rettigheter. Det er viktig å sikre seksuelle rettigheter og seksuell helse for utsatte grupper som LHBT+ personer, helt unge i alderen 10-14 år, mennesker med nedsatt funksjonsevne og urbefolkningsgrupper.  

Tilgang til prevensjon og trygg abort, trygge graviditeter og fødsler, forebygging og behandling av seksuelt overførbare sykdommer og hiv er sentrale temaer i SRHR. Det samme er god og helhetlig seksualitetsundervisning for barn og unge. Involvering av gutter og menn i arbeid for å fremme SRHR er viktig.  Styrking av helsesystemer slik at primærhelsetjenesten har en helhetlig tilnærming til SRHR for alle er noe Norge jobber for.  

Hvorfor 

FNs befolkningsfond (UNFPA) anslår at over 250 millioner jenter og kvinner som ønsker å unngå graviditet, ikke bruker moderne prevensjon.  Å ikke ha tilgang til, eller kunnskap om, prevensjonsmidler fører til uønskede graviditeter, farlige aborter og spredning av seksuelt overførbare sykdommer, inkludert hiv. I lavinntektsland er svangerskapsrelaterte komplikasjoner og utrygge aborter, den viktigste dødsårsaken blant jenter i alderen 15–19 år. Ungdomsgraviditet er også en vanlig årsak til at jenter slutter på skolen og giftes bort tidlig. Mange ungdommer får heller ikke god nok seksualitetsundervisning. 

Til tross for fremgang er det langt igjen før SRHR er sikret for alle. Det er ikke internasjonal enighet om normer og verdier rundt rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet. SRHR er ofte de første rettighetsområdene antidemokratiske krefter angriper. Seksualitetsundervisning er omstridt. Abort og seksualitet mellom to av samme kjønn er fortsatt kriminalisert i mange land.  

Hvordan 

SRHR er et av Norges politiske prioriteringer og regjeringen har forpliktet seg politisk og økonomisk til å bidra med 9,6 milliarder kroner til å styrke innsatsen for SRHR i perioden 2020-2025. Norsk innsats for SRHR skal bidra til å oppnå bærekraftsmål 3, som handler om å sikre god helse for alle, og bærekraftsmål 5 om likestilling.  

Norge har en tydelig stemme internasjonalt til støtte for SRHR og legger ned stor innsats i internasjonale fora og forhandlinger. Norges posisjon er forankret i retten til helse og arbeider for at SRHR prioriteres som del av lands universelle helsedekning. Norge har i lang tid vært en forkjemper for de politisk vanskelige SRHR temaene abort, tilgang til prevensjon og helhetlig seksualitetsundervisning i og utenfor skolen. Dette er sentralt i Handlings- planen En rettferdig verden er en likestilt verden i Norges utenriks- og utviklingpolitik og i den norske SRHR veilederen for utenrikstjenesten (Lenke til handlingsplanen og SRHR veilederen kan lenkes til her). Norad har etablert en SRHR portefølje med flere strategiske organisasjoner som jobber rettighets- og kunnskapsbasert i mange land. Innovasjon, ny teknologi og en helhetlig tilnærming med blant annet en positiv tilnærming til tematikkene  er sentralt for å øke resultater i arbeidet. Porteføljen setter søkelys på trygg abort, prevensjon og seksualitetsundervisning. Den kan du lese mer om her (lenke til egen side om porteføljen legges inn her).   

Hvem/Hvor 

Norges innsats for SRHR støtter arbeid og programmer over hele verden, og med særlig prioritering av land i Afrika sør for Sahara og land med humanitære kriser. Mennesker med nedsatt funksjonsevne, urbefolkningsgrupper og skeive kan oppleve enda større utfordringer enn majoriteten. Dette jobber Norge for å endre. Det er en prioritet å støtte nasjonale og lokale pådriverorganisasjoner i det sivile samfunnet som er ledet av kvinner og ungdom. Det er også en prioritet å bidra til å øke kapasitet hos nasjonale myndigheter. Norges SRHR partnere er bl.a. FNs befolkningsfond UNFPA, finansieringsmekanismen Global Financing Facility (GFF), det Globale fondet for bekjempelse av Aids, Tuberkulose og Malaria (GFATM) og det multilaterale SRHR forskningsprogrammet Human Reproduction Program (HRP). Norske og internasjonale sivilt samfunnsorganisasjoner som International Planned Parenthood Federation (IPPF), MSI for Reproductive Choice, Ipas, Safe Abortion Action Fund (SAAF), Amplify Change og Sonke Gender Justice. Sex og politikk, FOKUS, Kirkens Nødhjelp, Redd barna, CARE med flere er også viktige partnere

Lenker

Aktuelle rapporter 

Samarbeidspartnere 

 Nyhetssaker 

Andre undertema

GBV og skadelige skikker, SGBV, Global Helse, Porteføljen på Helsesystemstyrking 

Kontakt  

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for likestilling (genderequality@norad.no).   

Publisert 09.07.2024
Publisert 09.07.2024
Oppdatert 09.07.2024
Oppdatert 09.07.2024