Velger avgir stemme i Mosambik
Tema
Styresett og økonomisk utvikling

Styresett og økonomisk utvikling

Fra 2020 til 2022 mer enn doblet andelen lavinntektsland med budsjettunderskudd over 5 % av BNP seg til 56 %. Nedgangen i demokratisk styring og manglende forbindelse mellom regjerende eliter og vanlige borgere kompliserer situasjonen ytterligere. Å styrke offentlige kjernefunksjoner krever bedre innkreving av inntekter, sunn finanspolitikk, forbedret offentlig økonomistyring og anti-korrupsjonstiltak.

Hvorfor

Lavinntektsland står overfor komplekse utfordringer som hindrer økonomisk og sosial vekst. Ofte mangler nødvendig infrastruktur, effektive reguleringsmiljøer og tilstrekkelig tilgang til kapital, spesielt for små og mellomstore bedrifter. Korrupsjon og ulovlig kapitalflukt tapper statenes ressurser, reduserer investeringer, og undergraver tilliten i samfunnet. Svake utdanningssystemer og mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser næringslivets også potensial. Den norske bistanden skal bidra til å skape bedre rammevilkår for næringslivet, styrke skattesystemer, øke offentlig finansforvaltning og fremme digital transformasjon.

    Hva

    Den norske bistanden fokuserer på flere nøkkelområder, blant annet forbedring av rammevilkårene for næringsutvikling gjennom reformarbeid og reguleringer, infrastrukturutvikling, kapasitetsbygging, og bedre tilgang til kapital. Styrking av skattesystemer og offentlig finansforvaltning står også sentralt, med tiltak som skattereformer og bekjempelse av ulovlig kapitalflukt. Bistanden fremmer også digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur for å gi befolkningen tilgang til sosiale tjenester og støtte økonomisk vekst. Også bekjempelse av korrupsjon og fremme av åpenhet står sentralt i den norske bistanden for å sikre effektiv bruk av ressurser og økt tillit i samfunnet.

      Hvor

      Bistandsarbeidet foregår globalt, med en betydelig del av innsatsen rettet mot utviklingsland i Afrika sør for Sahara, men også i andre regioner. Norad samarbeider med internasjonale organisasjoner som FN, Verdensbanken, IMF, og multilaterale programmer, samt nasjonale myndigheter, sivilsamfunnsorganisasjoner og private aktører i utviklingsland. Eksempler på spesifikke prosjekter inkluderer styrking av skattesystemer i Rwanda, Tanzania, Zanzibar og Kenya, utvikling av nasjonale statistikksystemer i Ghana og Kenya, og fremme av digitale løsninger gjennom Alliansen for Digitale Fellesgoder. Norad støtter også tiltak for å bekjempe korrupsjon gjennom samarbeid med organisasjoner som United Nations Office on Drugs and Crime UNODC.