Tema
Styresett og økonomisk utvikling

Anti-korrupsjon og åpenhet – en forutsetning for utvikling

Norads innsats mot korrupsjon og for godt styresett fremmer åpenhet, deltakelse og ansvarliggjøring for å sikre sosial beskyttelse, bekjempe ulikhet og fattigdom, samt styrke samfunnskontrakten og demokratiet. Korrupsjon undergraver finansiering for utvikling og er ødeleggende for tillit og utvikling i samfunnet.

Hva 

Korrupsjon og ulovlig kapitalflyt tapper statens ressurser og fører til færre og dårligere investeringer både innenfor alle sektorer inkludert helse, utdanning, klimatilpassing og infrastruktur. Innsatsen mot korrupsjon tar utgangspunkt i FNs konvensjon mot korrupsjon (UNCAC) som i dag har tilslutning av 191 parter (hvorav 186 land). Konvensjonen er det eneste juridisk bindende universelle anti-korrupsjonsinstrumentet og dekker fem områder: forebygging, kriminalisering og rettshåndhevelse, internasjonalt samarbeid, tilbakeføring av stjålne midler og faglig samarbeid. 

Hvorfor 

Korrupsjon svekker utvikling, statsbygging og undergraver tillit. Norads innsats mot korrupsjon støtter bærekraftsmål 10 som handler om å bekjempe ulikhet, samt mål 16 og 17 som inneholder delmål om å blant annet bekjempe korrupsjon, bestikkelser og ulovlig kapitalflyt, og om å styrke retur av urettmessig ervervede midler. 

Det er ofte uklare skillelinjer mellom offentlige og private roller som muliggjør korrupsjon. Privat sektors mulighet til å påvirke politikere og offentlig ansatte er ofte direkte medvirkende til økt korrupsjonsrisiko.  

Åpenhet om eierforhold av selskaper samt formue og inntekter for personer og selskap har vist seg å være effektivt i forebygging og nødvendig for etterforskning av korrupsjon og økonomisk kriminalitet. Dette krever investeringer i sivilt samfunn og i myndighetsapparatet for å utvikle og gjennomføre systemendringer for økt åpenhet og ansvarlighet. 

Penger som unndras ender i liten grad i den lokale økonomien, men flyttes ut av landet til skatteparadis. Kapitalflukten muliggjøres av tilretteleggere som drar nytte av konfidensialitet fra advokater, eiendomsmeglere og revisorer som gjennom kompliserte selskapsstrukturer og etablering av skallselskap skjuler eierskap og utbytte fra korrupsjon og annen kriminell virksomhet.   

Store investeringer i klimatilpassing og etterspørsel etter naturressurser øker risiko korrupsjon og muliggjør økt miljø- og klimakriminalitet. For å beskytte miljø, klima og naturressurser som skal finansiere det grønne skiftet må kampen mot korrupsjon og økonomisk kriminalitet styrkes og samordnes. 

Hvordan 

Norsk støtte til anti-korrupsjon har som hovedformål å styrke staten og offentlig forvaltning gjennom systemendringer og økt kompetanse- og kapasitet. Gitt betydelig risiko for korrupsjon og hvor mye av statsbudsjettet som offentlig innkjøp, lisenser og kontraktsinngåelser utgjør er nettopp åpenhet i offentlige anskaffelser og kunnskap om eiere av selskaper fokusområder.  Samtidig skal innsatsen speile at korrupsjon er et komplekst sosialt fenomen. Reformer krever et samspill mellom offentlige og ikke-offentlige aktører i både utforming og gjennomføring av politikk.

Anti-korrupsjonsinnsats krever arbeid på tvers av institusjoner. Norad bidrar til å styrke samarbeid på tvers av institusjoner både nasjonalt og internasjonalt. For eksempel krever tilbakeføring av midler mer effektive lover, internasjonalt samarbeid innenfor politi- og påtalemyndigheter, bedre kunnskap om etterforskning av finansiell kriminalitet, og gode prosesser for konfiskering og retur av verdier.

Integrering av anti-korrupsjon i sektorinnsatser vil kunne gi resultater som går langt utover det som er mulig i en avgrenset og i finansielle termer begrenset satsning på anti-korrupsjon. Helse har så langt vært foregangsområde og Norad har tatt initiativ til en global allianse, Global Network for Anti-Corruption and Transparency for Health (GNACTA) i samarbeid med WHO, for å bidra til at store aktører innen internasjonal helse, sivilt samfunn, og bilaterale givere drar i samme retning.

Norad legger vekt på samhandling mellom globale prosesser og det som skjer på land- og regionsnivå. En prioritet er å bidra til at erfaringer og kunnskap om behov og tilnærminger fra land tas inn i prosesser rundt internasjonale resolusjoner og kunnskapsutvikling, og bidrar til videreutvikling av det internasjonale rammeverket.  

Hvem/Hvor 

Anti-korrupsjon jobber i stor grad gjennom internasjonale organisasjoner og globale program. UNODC er den største partneren og inkluderer samarbeid med Open Contracting Partnership og Open Ownership.

Norad bidrar til at Norge inntar en ledende rolle i det internasjonale arbeidet for å fremme finansiell åpenhet og bekjempe ulovlig kapitalflyt, og anti-korrupsjonsarbeidet er en sentral del av dette. Gjennom støtte til U4, UNCAC coalition, UNDP, UNODC og ICAR sikrer Norad at vi får fram og anvender ny kunnskap. Norad bidrar sammen med UD i OECD, G20, og i arbeidet frem mot Financing for Development konferansen i 2025. 

Lenker

Kontaktinformasjon

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for Styresett.

Publisert 10.07.2024
Publisert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024