Tema
Styresett og økonomisk utvikling

Digitale fellesgoder; fordi globale utfordringer krever digitale løsninger!

Nye digitale løsninger kan være en viktig katalysator for sosial, økonomisk og demokratisk utvikling. Norsk bistand skal fremme personvern, ytringsfrihet, menneskerettigheter og tilgang til grunnleggende sosiale tjenester, også i det digitale rom. Digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur er en viktig driver for endring og digital transformasjon, så lenge det gjøres på en trygg og bærekraftig måte.

Hva 

Om vi vil nå FNs bærekraftsmål innen 2030, må vi satse på teknologi og digital innovasjon. Norge har lenge vært en ledestjerne innen området og spiller en viktig rolle i arbeidet med digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur. 

Digital transformasjon er endringer som er så gjennomgående at de endrer hele samfunn og forretningsmodeller. Det påvirker hvordan vi kommuniserer, arbeider og samhandler, og gir opphav til helt nye tjenester. 

Ifølge FNs generalsekretærs veikart for digitalt samarbeid, er digitale fellesgoder åpen kildekode, åpne data, åpne KI-modeller, åpne standarder og åpent innhold. Dette er åpne digitale ressurser som følger beste praksis og lovverk for personvern og datasikkerhet, bidrar til å oppnå FNs bærekraftsmål og er til nytte for land og individer. Digital offentlig infrastruktur omfatter digitale løsninger og systemer som gir offentlig og privat sektor muligheten til å gi innbyggere tilgang til viktige sosiale tjenester og tjenesteleveranser på en trygg og effektiv måte. 

Hvorfor 

Manglende tilgang til internett rammer 2,7–2,9 milliarder mennesker, hvorav 96 prosent bor i lav- og mellominntektsland. Forskning viser at kvinner har mindre sannsynlighet for å ha tilgang til internett sammenlignet med menn. Mangelfulle analoge og digitale sivile register- og identifikasjonssystemer fører til at det i dag er 3,7 milliarder mennesker som mangler en form for identifikasjon, noe som hindrer dem i å få tilgang til viktige tjenester. Norge støtter utviklingen av bærekraftige demokratiske stater ved å utnytte teknologiens muligheter.

Vurderinger av innovasjonspotensial skal gjøres i all norsk multilateral og bilateral bistand. Gjort riktig, kan digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur bidra til store positive endringer. Eksempelvis anslår McKinsey Global Institution at tilgang til digital ID kan bidra til en økonomisk vekst på 3–13% av et lands BNP.  

Hvordan 

Digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur muliggjør effektive og inkluderende systemer, og øker innovasjonen i både offentlig og privat sektor. Riktig bruk kan bidra til økt likestilling og ivaretakelse av individers rettigheter. Tilgang til digital ID, sivile registersystemer, betalingsløsninger og datadelings- og informasjonssystemer gir myndigheter muligheten til å planlegge velferdstjenester, og privatpersoner rett til grunnleggende rettigheter som utdanning, tilgang til bankkonto, helsehjelp og sosialstønad. 

Hvem/Hvor 

Norge har, sammen med Alliansen for Digitale Fellesgoder (DPGA), UNICEF, FNs utviklingsprogram (UNDP) og andre partnere inntatt en lederrolle for å fremme digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur. Dette arbeidet er avgjørende i en tid hvor mange utviklingsland opplever rask digital utvikling. 

I en årrekke har Norge støttet digitale fellesgoder innen flere ulike sektorer, særlig innen helse og utdanning gjennom vår støtte til DHIS2, Det Globale Digitale Bibliotek og EduApp4Syria. Norge var også med på å grunnlegge Alliansen for digitale fellesgoder (DPGA) i 2019. Videre støtter vi partnere som MOSIP, OpenCRVS og ID4D/G2Px med innsats rettet mot åpen digital ID, register- og betalingsløsninger. 

De siste årene har Norge vært en pioner og støttet arbeid med digital offentlig infrastruktur og digitale fellesgoder. I 2023 forpliktet Norge seg som «first mover»-land til 50-in-5-kampanjen. Kampanjen har som mål at 50 land skal ha designet, lansert og skalert deler av sin digitale offentlige infrastruktur innen 2028.  

Teknologi og digitale løsninger er avgjørende for økonomisk vekst, inkludering og løsning av globale utfordringer. Forskning, åpne data og kunstig intelligens spiller en nøkkelrolle. Norge vil fortsetter å være en pådriver for digital innovasjon og bærekraft, spesielt gjennom arbeidet med digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur. Gjennom samarbeid og investeringer på dette området kan vi bidra til en bedre fremtid for alle. 

Lenker

Kontaktinformasjon

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for Partnerskap.

Publisert 10.07.2024
Publisert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024