Tema
Styresett og økonomisk utvikling

Innovasjon – nyskapende bistand i en verden i rask endring

I en verden som er uforutsigbar og i rask endring, må vi ikke bare være tilpasningsdyktige, men også være i stand til å forme verden til det bedre. Innovasjon er grunnleggende viktig for å oppnå bedre resultater i bistanden, både for å kunne respondere og tilpasse seg endringer, og for å kunne være med og forme endringene.

Hva 

«Nytt, nyttig, nyttiggjort». Innovasjon innebærer å gjøre noe nytt eller gjøre noe på nye måter, noe som er nyttig for å oppnå bedre bistandseffekt og som er realiserbart.  Innovasjon er mer enn nye, smarte ideer og digitale applikasjoner. I praktisk anvendelse av begrepet er innovasjon like mye en prosess: Prosessen med å gjøre nye ideer om til praksis som skaper nytte for samfunnet; for Norads del bevegelse i retning av en grønnere verden uten fattigdom.  

Skal vi kunne oppnå innovasjon, må vi åpne for at løsningene kan være helt annerledes enn vi umiddelbart har forestilt oss. Vi starter fra behov/problem/utfordring og bruker innovasjonsprosessen til å utvikle løsninger og levere resultater – det vil si at vi snur mål- og resultatstyring litt på hodet. Vi starter ikke med løsningene og planlegger skritt på veien for å komme dit; vi starter med problemene og lar løsningene utvikle seg på veien mot målet.   

Det finnes ulike typer innovasjon:   

  • Produkt – endringer i produkter/tjenester   
  • Prosess – endringer i hvordan produkter og tjenester produseres og leveres   
  • Posisjon – endringer i konteksten der produkter og tjenester leveres   
  • Paradigme – endringer i den underliggende forståelsen av hva noe er/hvordan noe gjøres  

Og ulike grader av innovasjon; fra de små justeringene til virkelig radikal innovasjon. 

Hvorfor 

Verden er i rask og uforutsigbar endring, og etablerte planer, strukturer og måter å jobbe på utfordres stadig. Kartet må oppdateres ofte, for å sikre at det stemmer med terrenget. Bistanden må være innovativ for å sikre at vi når utviklingsmålene vi har satt oss, også under endrede omstendigheter. I tillegg til å være tilpasningsdyktige, må vi også kunne påvirke verden i en positiv retning slik at vi når de utviklingsmålene vi har satt oss. Innovasjon er også viktig for å drive frem positive endringer som bidrar til å nå utviklingsmålene vi setter oss.   

Hvordan 

Å være nyskapende i utviklingen av bistanden er ett av fem utviklingsområder i Norads strategi mot 2030. Alle Norads porteføljer og tematiske innsatsområder skal bidra til innovasjon i bistanden. Dette inkluderer både Norads interne arbeidsmåter, og samarbeidet med Norads partnere og tilskuddsmottakere 

Norad tenker nytt rundt hvordan vi kan nå fram til mottakere og arbeider mer systematisk med å utvikle det faglige grunnlaget for bistanden, samt å følge og forstå nye utviklingstrekk hos samarbeidspartnere. Viktige deler av kunnskapsgrunnlaget vårt skal produseres av partnere og kunnskapsmiljøer i utviklingsland.  

Hvem/Hvor 

Det globale digitale bibliotek  (GDL) er en digital plattform som gjør tilgjengelig åpent lisensierte lesebøker og læringsspill for lesing på språk som er relevante for barn og unge i utviklingsland. Bøkene gjøres tilgjengelig i digitale og utskriftsvennlige formater. GDL samler inn læringsressursene fra utvalgte aktører, og verifiserer kvalitet i henhold til kvalitetssikringsstandarder. Slik blir læringsressurser også for de mest marginaliserte gruppene åpne og tilgjengelige. Samarbeidsland og partnere får en lavere risiko for leverandørbinding eller at enkelte leverandører får monopol. Prosjektet har et godt samarbeid med partnere innen utdanningsfeltet. 

Strategiske partnerskap innen næringslivssamarbeidet er eksempel på en ordning som gir insentiver til at sivilt samfunn og næringslivet går sammen for å løse utviklingsutfordringer, som regel knyttet til flaskehalser i en spesifikk verdikjede.  

Ordningen var i seg selv en nyskapning utviklet av Norad i hvordan den førte to partnertyper sammen, og var tilstrekkelig fleksibel til å åpne opp for innovasjon hos partnere. 

Lenker

Kontakt

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for partnerskap.

Publisert 10.07.2024
Publisert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024