Næringsliv og sivilt samfunn hånd i hånd
Solenergibedriften Kumudzi Kuwale i Malawi er et resultat av sosialt entreprenørskap, god lokalkunnskap og et spennende samarbeid mellom Nkhotakota Youth Organisation og Flora videregående skole. Gjensidig utveksling av lærere innen yrkesfag og entreprenørskap er en del av dette initiativet, som er støttet av Fredskorpset og den norske ambassadeni Malawi. Innocent (på bildet) har jobbet for Kumudzi Kuwale i fire måneder.
Avdeling for sivilt samfunn og seksjon for næringsutvikling blir nå én avdeling. Dette er ett av grepene Norad gjør i forbindelse med bistandsreformen som trådte i kraft 1. februar.
- Vi ønsker å tenke nytt og mer helhetlig, sier avdelingsdirektør Wenche Fone som leder Norads avdeling for sivilt samfunn.
- Vi vil se våre ulike tilskuddsordninger mer i sammenheng. Blant annet kommer det en ny utlysning på strategiske partnerskap om næringsutvikling våren 2020, der vi oppfordrer til samarbeid mellom aktører fra privat næringsliv og sivilsamfunnet, sier Fone.
Mer vekt på næringsliv og jobbskaping
Denne uken deltar Norads direktør Bård Vegar Solhjell på næringslivets konferanse for internasjonalisering og utvikling 2020 (NKIU). Årets konferanse som tar for seg næringsfremvikling, arrangeres av NHO, Innovasjon Norge og Norad.
- Afrika trenger mellom 10 og 20 millioner nye jobber. Derfor blir jobbskaping en tydeligere satsing i vårt arbeid fremover. Særlig er lokal næringsutvikling viktig. Her er lokalkunnskapen til sivilsamfunnsorganisasjoner gull verdt – i tillegg til kompetansen fra næringslivet, sier Solhjell.
Norad oppfordrer til nye partnerskap med norske og lokale bedrifter av ulik størrelse.
- Flere arbeidsplasser og bærekraftig økonomisk vekst er helt avgjørende i kampen mot fattigdom. Inntekt fra lønnet arbeid har større og mer varig effekt på fattigdomsreduksjon enn pengeoverføringer, understreker Norad-direktøren.