Norad inviterer til frokostmøte og debatt rundt lanseringen av første rapport i serien «Bistand mot 2030».

Utvikling 2.0: Fra u-hjelp til globale investeringer?

Hva skal norsk bistand være? Bistand til verdens fattigste eller bistand til oss selv – og alle?
29 sep. 2021

9:00 - 10:00

Legg til i kalender (ics)

Digitalt / Felix konferansesenter
Bryggetorget 3

Veibeskrivelse (google)

DIREKTESENDING: Følg lanseringen direkte fra kl. 09 onsdag 29.09 i nettspilleren nederst på siden her. 

Norad inviterer til frokostmøte og debatt rundt lanseringen av første rapport i serien «Bistand mot 2030».

I denne rapporten tar Norad til orde for å etablere et klarere skille mellom den mer tradisjonelle bistanden og investeringer i det vi kaller “globale fellesgoder”, som klima, global helse, digital utvikling og bistand relatert til migrasjon.

Lanseringen skjer på Felix på Aker Brygge. Meld deg på her på norad.no for å delta fysisk. Det er begrenset antall plasser. På Felix serveres det frokost fra kl. 08.30. 

Det er også mulig å følge lanseringen digitalt i Norads kanaler. Har du lyst på rapporten rett i innboksen? I så fall meld deg på via norad.no.

Globale fellesgoder

Bistanden oppsto som et instrument for å bistå enkeltland ut av fattigdom. Men i dag er mange av vår tids store utviklingsproblemer globale og berører både rike og fattige land. Land og mennesker er tettere knyttet sammen enn tidligere. Vi rammes alle av de samme krisene, som global oppvarming og senest covid-19. Derfor har også bistanden gradvis dreid seg mot fundamentalt andre problemstillinger enn den i utgangspunktet var ment å adressere.

Norad har gjort en omtrentlig beregning av hvor store bistandsmidler Norge bruker på globale fellesgoder: Kartleggingen indikerer at 22 prosent av norsk øremerket bistand i 2020 var rettet mot globale fellesgoder – det er høyere enn i noen andre giverland.

Selv om det er overlapp mellom fattigdomsreduksjon og globale fellesgoder foreslår Norad et tydeligere skille mellom kategoriene, og spør:

Bør vi rendyrke bistanden mot fattige land og samtidig lansere en ny utviklingspolitisk kategori for globale investeringer rettet mot problemstillinger alle land har interesse av?

Globale investeringer vil adressere globale utfordringer som klima, pandemiberedskap og fred der dette har størst effekt – ikke der behovene er størst.

Til å diskutere utvikling 2.0 har Norad invitert:

  • Catarina Bu, internasjonal rådgiver i Tankesmien Agenda
  • Gry Larsen, leder for bærekraft og samfunn i Grieg-gruppen
  • Vidar Helgesen, direktør for Nobelstiftelsen i Stockholm
  • Ole Jacob Sending, forskningssjef ved NUPI
  • John-Arne Røttingen, global helseambassadør i Utenriksdepartementet

Rapporten er ført i pennen av Norads Nikolai Hegertun som presenterer funn – og diskusjonstema innledningsvis. Norad-direktør Bård Vegar Solhjell deltar selvsagt. Det gjør også prosjektleder for Bistand mot 2030, Heidi Bade. Nina Jørgensen er møteleder.

Om bistand mot 2030

Bistand mot 2030 er et prosjekt i Norad som har fått i oppgave å tenke nytt om bistand og utvikling, og bidra til mer innovativ og strategisk bruk av bistandspengene. I løpet av de kommende månedene lanserer Norad fire rapporter som undersøker hvilke tiltak som gir størst effekt for norske målsetninger og foreslår nødvendige endringer i innretning og forvaltning av bistanden.

Om fysisk deltakelse

Felix konferansesenter ligger sentralt til midt på Aker Brygge. Adressen er Bryggetorget 3, 0250 Oslo.

Med gjenåpningen av Norge åpner vi for at flere kan delta fysisk på lanseringen. Vi oppfordrer samtidig folk til å ta hensyn til hverandre. Skulle noen ønske å opprettholde meteren, ber vi om respekt for det.

Hold deg hjemme hvis du er syk eller har nyoppståtte luftveissymptomer. Du kan fortsatt følge lanseringen digitalt, eventuelt se det i opptak siden.

Blir du forhindret i å delta? Si gjerne fra deg plassen din til paamelding@norad.no.

Utvikling 2.0: Fra u-hjelp til globale investeringer?
Direktesending fra Felix konferansesenter i Oslo onsdag 29. september. Se lanseringen igjen her i opptak.