Jordskjelvsamarbeid ga vellykket teknologioverføring

Institusjoner for katastrofeovervåkning og forskere i seks land i Sentral-Amerika har gjennom et norskstøttet prosjekt fått bedre kunnskap om hvordan de skal håndtere jordskjelv og begrense konsekvensene av naturkatastrofer.

Et norskstøttet prosjekt har gitt forskere og institusjoner for katastrofeovervåkning i seks land i Sentral-Amerika bedre kunnskap om hvordan de skal håndtere jordskjelv og begrense konsekvensene av naturkatastrofer.

Landene Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua og Panama utgjør et landområde som er 50 prosent større enn Norge, og har nesten 40 millioner innbyggere. Regionen rammes regelmessig av naturkatastrofer som jordskjelv, flom, tropiske stormer, jordskred, flodbølger, og vulkanutbrudd .

Norad har de siste ti årene støttet jordskjelvsamarbeidet mellom de seks landene med 25 millioner kroner. Målsetningen var å styrke den faglige kompetansen i de lokale katastrofeovervåkningsinstitusjonene på blant annet jordskjelvregistering og analyser.

- Forskningsmiljøene i de sentralamerikanske landene er nå bedre i stand til å forklare hva som kan forventes ved jordskjelvkatastrofer, og hva som er de mest effektive mottiltakene mot disse. På den måten er de bedre i stand til å bidra til at konsekvensene av jordskjelv kan minskes, sier rådgiver Lasse Nymoen i fagavdelingen i Norad.

Støtten fra Norad har også gått til finansiering av utstyr og opplæring i analyseteknikker og metodeverktøy og deltakelse i en rekke forskningsoppdrag. Fra norsk side har Universitetet i Bergen, NORSAR og Norges geoteknisk institutt bidratt med faglig kompetanse.

I jordskjelvsamarbeidet har de lokale forskningsinstitusjonene utarbeidet mikrosoneringsplaner for tre større byer Managua, San Jose og David. Disse er utarbeidet i god internasjonal standard.

Som følge av jordskjelvstudien, gjennomførte sivilforsvaret i Panama nylig en simulering av et jordskjelv i byen David, som er en av de tre byene hvor studien ble utført.

- Da simuleringen begynte, fikk katastrofesenteret beskjed om at brannstasjonen og viktige deler av sentralsykehuset hadde kollapset på grunn av jordskjelvet - fordi selve konstruksjonen var så svak. Dette er momenter som byadministrasjonen nå har måttet ta alvorlig, forteller Lasse Nymoen.

Prosjektet er nylig blitt evaluert, og det viser seg at prosjektet er et vellykket eksempel på kompetanseoverføring.

- Forskerne og de sentralamerikanske institusjonene trekker selv frem at prosjektets viktigste bidrag er det store fremskrittet i fagkunnskap, og som igjen har ført til økt selvtillit blant forskerne. Dette er gledelige resultater for Norad som arbeider med mottakerorientert utviklingssamarbeid, sier Lasse Nymoen.

Les evalueringsrapporten her