Sida og Norad inngår historisk samarbeid i Malawi

Norads svenske søsteretat Sida og Norad inngår en samarbeidsavtale som gjør at Norad skal forvalte bistandsmidler på vegne av både Sverige og Norge i Malawi. Det er enestående i bistandssammenheng at to land får til en avtale om samordning av utviklingssamarbeid på landnivå.

- Fordelen med en slik giverkoordinering er at det blir felles møter, rapporteringer og prosedyrer for utviklingssamarbeidet. Dette fører igjen til mindre administrativt arbeid for mottakerlandet, sier direktør Tove Strand i Norad.

Bakgrunnen for avtalen er at svenske myndigheter har signalisert av de vil øke bistanden til Afrika generelt, og dermed også til Malawi, men Sida er ikke representert i landet. Istedenfor å bruke tid og ressurser på å opprette egen representasjon i Malawi, kontaktet de Norad før å få til en giverkoordinering. Malawiske myndigheter har gitt sin tilslutning til det norsk-svenske samarbeidet.

- Med denne samarbeidsavtalen om bistand til Malawi, har Sida og Norad gjort noe som det internasjonale givermiljøet har snakket om i årevis, men som ingen andre hittil har fått til, sier avdelingsdirektør Jon Lomøy i avdeling for det sørlige Afrika i Norad.

Lomøy understreker at samarbeidet er helt i tråd med de retningslinjene som i dag gjelder for utviklingssamarbeidet mellom Malawi og Norge. Fokus for dette samarbeidet er godt styresett, hiv/aids, makroøkonomisk reform og helse. Malawi er et av de fattigste landene i Afrika, og mottok omlag 60 millioner kroner i bistand fra Norad i 2000.

Sida og Norad skal ha årlige møter om Malawi-samarbeidet, og Sida skal bevilger et avtalt beløp til Norad. Det er foreløpig ikke avklart hvor stort dette beløpet blir for i år.

For ytterligere opplysninger, kontakt Mona Bergstøl i Norads pressetjeneste, telefon 22 24 20 52.