Danset på kunstskole

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit danset til Dovregubbens Hall under sitt besøk på kunstskolen Matalane i Mosambik - til stor jubel fra de fremmøtte.

Kronprinsparet besøkte tirsdag de første norsk-støttede utviklingsprosjektene på sin reise i Mosambik.

Kvinneradio

Først ute var Muthiyana, en radiostasjon drevet av kvinner. Radioen er en del av den frie uavhengige pressen, og kronprinsparet fikk høre en radiosendig og ble orientert om stasjonens arbeid. Radioen inngår i et medieprosjekt som i fjor mottok 14 millioner kroner av Norad.

Kronprinsparet ble også vist rundt på Senter for juridisk videreutdanning av høyesterettsdommer Joao Carlos Trindade, og møtte flere studenter.

Senteret videreutdanner jurister og personer uten formell juridisk utdanning som jobber i rettssektoren, og mottar norsk støtte. I sin tale la Kronprins Haakon vekt på at et godt juridisk system er en forutsetning for et levedyktig demokrati, og var imponert over arbeidet senteret nedlegger.

Kunstskole

Matalane kunstskole, nord for Maputo ble også besøkt. Her vokste kunstneren Malangatana Valente Ngwenya opp, før han som ung mann dro til hovedstaden der han jobbet som hushjelp og etter hvert kelner før hans store kunstneriske karriere tok til. I dag er Malangatana landets store kulturpersonlighet. Han deltar ofte på utstillinger og biennaler over hele verden, han får viktige representasjonsoppgaver og har gjort mange store utsmykninger i Mosambik.

Malangatana har tatt initiativ til etablering av et kultursenter der han vokste opp. Der foregår opplæring innen kultur og kunsthåndverk, mye rettet mot barn.

Kronprinsparet ble møtt av dansende og syngende barn og unge. Til ære for de kongelige fremførte barna Dovregubbens Hall, noe som resulterte i at både Kronprinsen og Kronprinsessen til stor jubel danset.

Organisasjonen Jeuness Musicales har i flere år drevet et regionalt musikkprogram rettet inn mot ungdom i det sørlige Afrika. Den norske avdelingen, Musikk og Ungdom, samlet for en tid siden inn brukte instrumenter som de sendte til Mosambik. Disse instrumentene ble i dag overrakt senteret av Kronprins Haakon.

Som takk fikk Kronprinsparet flere bilder laget av Malangatana.

Onsdag formiddag skal Kronprinsparet besøke forskjellige Røde Kors-prosjekter, blant annet et daghjem for foreldreløse barn i Maputo.

Onsdag kveld skal Kronprinsparet åpne Norad-utstillingen "Orphan Voices". Utstillingen består av tegninger laget av afrikanske barn som har mistet foreldrene sine i aids-epidemien. Kronprinsparet vil hilse på noen av barna som har laget tegningene.

Kronprinsparet skal besøke Mosambik fra 3. juni til 7. juni. Vi følger reisen på norad.no.