Forretningsmuligheter - nedlagt database

Norad hadde tidligere en database på norad.no, med navnet "Forretningsmuligheter/Business Opportunities". Denne er ikke lenger i bruk.

Norad har opprettet en ny database på norad.no, med navnet "Forretningsmuligheter/Business Opportunities". Dette for å gjøre informasjon om Norad-finansierte og medfinansierte tiltak lettere tilgjengelig for næringslivet.

- Norsk næringsliv har mye å bidra med i en bistandssammenheng, og vi håper at denne nye databasen vil gi økt interesse og aktivitet fra næringslivets side, sier avdelingsdirektør Else Berit Eikeland, ved Avdeling for sivilt samfunn og næringsutvikling i Norad.

Vil bistå næringslivet

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson uttalte et ønske på Norges Eksportråds bistandskonferanse i januar, om å bistå norsk næringsliv i konkurransen om kontrakter i det voksende ubundne bistandsmarkedet.

- Tidligere i år opprettet vi en anbudsoversikt på Norads hjemmeside, som en foreløpig løsning for å informere om Norad-finansierte og medfinansierte tiltak til næringslivet. Anbudsoversikten er i dag erstattet av den nye databasen, som er tilgjengelig for alle via Internett, sier prosjektleder for databasen, Anne Lise Rognlidalen.

- Databasen er etablert med en prøveperiode ut år 2002, og vil gradvis bli bygd opp og tilpasset etter hvert som vi vinner erfaring. Vi tar gjerne imot tilbakemelding fra brukerne både med hensyn til innhold og funksjonalitet, sier Rognlidalen.

Tredelt database

For å sikre størst mulig åpenhet er databasen opprettet på engelsk og tilknyttet Norads hjemmeside. Databasen kan grovt inndeles i tre komponenter:

1) "Programme/project information documents" (PID): Informasjon om programmer og prosjekter i samarbeidsland hvor norsk bilateral finansiering planlegges, og hvor innkjøp av varer og tjenester vil bli foretatt via internasjonal konkurranse. Her vil mottagerlandets myndigheter være kontraktspartner, og mottagerlandets innkjøpsregler gjelder i utgangspunktet. PID-dokumentene vil bli oppdatert etterhvert som tiltaket endrer status eller ny informasjon og nye dokumenter blir tilgjengelig.

2) "Short term assignments" (STA): I henhold til regelverket for offentlige anskaffelser skal Norad kunngjøre alle oppdrag med antatt kontaktsverdi over NOK 200.000,-. For disse oppdragene står Norad selv som kontraktspartner, og de norske retningslinjer for offentlige anskaffelser gjelder.

3) "Private Sector Development" (PSD): Her vil retningslinjer og søknadsskjemaer for norske støtteordninger bli lagt ut.

I databasen er det også kortfattet informasjon om Norads programsyklus, samt flere lenker til lignende internasjonale nettsteder og til OECDs Bulletin board.