Gode resultater i Vietnam

Vietnam er et av landene der en ser at utviklingssamarbeidet virkelig gir resultater. Norad støtter landet spesielt på fiskeri, olje- og energisektoren.

Vietnam er et av Norads samarbeidsland, og nylig hadde partene sitt årlige møte der samarbeidet ble diskutert. Det vietnameserne er spesielt godt fornøyd med er at Norge praktiserer mottakeransvar. Det vil si at det er Vietnam som prioriterer hva støtten skal brukes til, og tar initiativ til og ledelsen av programmer og prosjekter.

Fiskerifartøy
Vietnam ønsker støtte fra Norge på felter der Norge har komparative fortrinn - det vil si der Norge har spesiell kompetanse og erfaring. Først og fremst ønsker landet støtte på fiskerisektoren og til å utvikle fiskeriforvaltning.

Norge har blant annet bistått i arbeidet med en ny fiskerilov, og Vietnam prioriterer høyt støtte til gjennomføringen av loven. De har også anmodet om støtte til et fiskeriforskningsfartøy som kan erstatte det som ble gitt for 25 år siden. Vietnam ønsker at fartøyet blir bygd i Vietnam, men med hjelp fra et norsk verft som har erfaring med slike båttyper.

Den 25 år gamle båten er fortsatt i drift.
- Det er morsomt å se at båten er blitt så bra tatt vare på. Den er godt vedlikeholdt gjennom alle årene, og det sier litt om holdningene til vietnameserne. Ikke alle u-land ville gjort en like møysommelig jobb, sier Morten Svelle, avdelingsdirektør ved Avdeling for Asia i Norad.

Vannkraft
Vietnam arbeider også med en hovedplan for vannkraft. I planen kartlegges alle vassdragene i landet, og hvilke fordeler og ulemper det er ved å bruke dem til energiutbygging. Vassdragene med flest fordeler og færrest sosiale og miljømessige ulemper vil til slutt bli bygd ut.

- Det er flere formål med utbyggingen av vassdragene i Vietnam. I tillegg til kraftproduksjon kan dammene fungere som flomdemming og vanning til landbruket, sier Svelle.

Et tredje området Vietnam ønsker Norges støtte er olje og gass. Her har landet et samarbeid med det norske oljedirektoratet og SFT, som bistår med å bygge opp et lovverk. Norske fagfolk lærer opp lokalt personell og legger vekt på sikkerhet og miljø.

Norge støtter også grunnutdanningen i landet, og reformeringen av den offentlige sektoren.

- Det var svært gledelig at Vietnam nå setter arbeidet for å forebygge hiv/aids høyt på agendaen, vi kommer også til å støtte dette arbeidet i årene som kommer, sier Svelle.

Kultur
Svelle mener det er kulturelle årsaker til at støtten gir så gode resultater i Vietnam.
- Vietnameserne har kulturelle holdninger basert på religion, moral og etikk som gir dem sterke forpliktelser ovenfor fellesskapet. Dette stikker dypt i røttene - det er ikke bare fordi Vietnam er et sosialistisk land.

Norad ønsker å gå mer over fra prosjekt til programstøtte. Det vil si at Norge vil gi mindre til enkeltprosjekter og mer til større sektorprogrammer eller direkte til landets departementer. De vietnamesiske myndighetene sa på det årlige møtet at de er positive til dette, men at de trenger tid til å tilpasse seg den nye formen for støtte.

Vietnam er fortsatt en ett-parti stat, men gjennomgår nå store reformer. Det skjer blant annet en gradvis tilpassing til konkurranse og privatisering.