Holder kontoret åpent

Det norske representasjonskontoret for Vestbredden og Gaza er fortsatt åpent, til tross for den spente situasjonen i området. Norge driver fortsatt både langsiktige og kortsiktige bistandsprosjekter i området.

- Situasjonen gjør naturlig nok at arbeidet er vanskeligere å gjennomføre. Fra norsk side satses det spesielt på arbeidsintensive, kortsiktige tiltak. Mange palestinere har mistet jobbene sine i løpet av de siste årene, og disse tiltakene er med på å holde den lokale økonomien i gang ved at familiene deres igjen får lønninger å leve for, sier ambassaderåd Petter Bauck.

Vurderer situasjonen

Fattigdommen i det palestinske området har økt fra 25 til 50 prosent på et år. Arbeidsledigheten er på rundt 50 prosent etter at 110.000 arbeidsplasser i Israel og 66.000 arbeidsplasser i Palestina har gått tapt de siste 15 månedene.

De sju norske ansatte ved representasjonskontoret går på arbeid som vanlig, og familiene deres bor fortsatt i området. Ambassaderåd Petter Bauck sier at situasjonen vurderes fra dag til dag.
- Vi har kontorer og bor i området Øst-Jerusalem. Der har det ikke vært bombing til nå, og vi føler det ikke som utrygt, sier han.

Skuddsikre biler

Men også de vestlige diplomatene merker den tilspissede situasjonen i området godt i hverdagen.
- Bevegelsesfriheten vår er sterkt begrenset. Vi kommer ikke inn på Vestbredden, og vi kjører rundt i skuddsikre biler.

Veisperringene som israelerne har satt opp skaper også problemer, og en veistrekning som tidligere tok ti minutter å kjøre kan nå ta to timer. Det gjør at det er langt vanskeligere å arrangere møter, og at mye av arbeidet må gjøres over telefon.

Norge er det fjerde største giverlandet til de palestinske områdene.

Arbeid fremfor nødhjelp

Mens de langsiktige prosjektene i de palestinske områdene strever i motbakke, satser Norad på arbeidsintensive tiltak for palestinerne. Til glede for de som får en jobb.