Imponerende vekst i Mosambik

For ti år siden var Mosambik et av verdens aller fattigste land. Men nå imponerer vekstraten langt flere enn naboene i det sørlige Afrika.

Mens de 14 landene i SADC* har en gjennomsnittlig økonomisk vekst på 3,2 prosent årlig, har Mosambik i år 15 prosent vekst, skriver Danidavisen, som utgis av Norads danske søsterorganisasjon Danida.

Mosambik er et av Norads hovedsamarbeidsland. Landet sto nærmest på bar bakke etter 15 års borgerkrig i 1992, og var hardt rammet av flomkatastrofer i 2000 og 2001. Men takket være investeringer spesielt i minedrift og metallindustri har landet fått en imponerende vekst. Utenlandske givere har også vært med å utvikle landets landbrukssektor, som er den viktigste næringsveien.

Mosambik er likevel preget av dyp fattigdom. I følge en FN-undersøkelse lever over 11 millioner av landets 16 millioner innbyggere under fattigdomsgrensen. Regjeringen har lagt frem en plan for fattigdomsbekjempelse, som har som mål å halvere fattigdommen innen 2010. På grunn av den voksende befolkningen vil likevel rundt 10 millioner innbyggere leve i fattigdom i 2010 selv om planen blir fulgt.

Norad gir årlig 300 millioner kroner i støtte til landet. Disse pengene skal i hovedsak brukes til å skape økonomisk vekst, bedre den offentlig forvaltningen og bedre helsestellet.

*) SADC står for South African development Community, som er et økonomisk og politisk samarbeidsorgan for Angola, Botswana, Kongo, Leshoto, Malawi, Mauritius, Mosambik, Namibia, Seychellene, Swaziland, Sør-Afrika, Tanzania, Zambia og Zimbabwe.