Lærer engelsk gjennom radio

Den andre dagen i Sør-Afrika besøkte skoleelevene Silje Robertsen og Åse Marit Rinden et Norad-støttet boligbyggelag for fattige. De fikk også møte elever som lærer engelsk gjennom et Norad-støttet undervisningsopplegg på radio. Les dagboka og se bildene her.

Her kan du lese jentenes egen versjon av den andre dagen på reise med Norad i Sør-Afrika.

Olset

Av Åse Marit Rinden

I dag møtte me ledaren for organisasjonen Olset, som tok oss med til ein barneskule. Olset er ein organisasjon som gjer engelskundervisning til ungar via radio. Olset har sørga for at 500 000 svarte ungar har lært engelsk, dette hadde dei ikkje klart utan støtte fra Norad.

På barneskulen fekk me delta i undervisninga, som var veldig engasjerande. På barneskulen fekk med delta i undervisninga, noko elevane også synes var spanande. Dei var ivrige etter å vise alt dei kunne. Detta med hjelp frå ein halvtimes engelskundervising kvar dag som Olset har støtta med.

Det var middels store klasser fra 40-80 elever. Dei var blanda gutar og jenter men det finnast også reine skular. Ein vanleg skuledag er omtrent lik som i Norge, bortsett fra at dei helsar på kvarandre og ber kvar morgo.

Dei blir også informera ein del om hiv/aids slik at det skal vite korleis dei kan beskytte seg mot sjukdommen.

Skulen me var på og mange andre får god hjelp når det gjeld lese og skrivevanskar. Hvis dei oppdagar slike problem har dei stader der dei henvisar elevane. Me traff også tre gutar som går i 7. klasse og me var så heldige at me fekk intervjue dei. ME spurte bl.a kva dei ville bli når dei voks opp, og alle svara i kor at dei ville bli legar. I fritida spelar dei fotball som tydlegvis er ganske populært blant dei svarte.

Det hender ofte at barn og ungdomar må droppe utdanning fordi foreldre er sjuke, mykje på grunn av hiv/aids. Dei må ta seg av søsken og forsørge familien. Me traff veldig mange små ungar i dag, siden det var ein skule fra 1. til 7 klasse. Det var veldig rørande å sitte bakerst i klasserommet og sjå dei nydelige ungane som klappa og sang. Inntrykket eg sitt att med er at det er ganske likt norske barneskular og at lærarane engasjerar seg enormt i arbeidet sitt og ungane.

Cope

Av Silje Robertsen

I dag har vi besøkt Cope, som er en organisasjon som etablerer boligkooperativer for fattige i Sør-Afrika. De har i løpet av de siste tre årene etablert over 700 leiligheter. Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) har med finansiering fra Norad, bidratt til etablering av Cope.

Vi ble fortalt at over halvparten av familiene som nå bor i boligene består av enslige kvinnelige forsørgere og deres barn. Mange av beboerne har flyttet hit fra tungt belastede bydeler.

Boligene er små og har enkel standard, slik vi fikk se når vi fikk komme hjem til en dame som bodde i borettslaget. Alle leilighetene inneholder bad med vannklosett, servant og badekar. I noen av leilighetene bor det mange flere mennesker enn de er beregnet for.

For COPE er det vanskelig å holde rede på hvor mange mennesker som egentlig bor der. Bare husstander med en årsinntekt mindre enn 60.000 kroner kvalifiserer for bolig med statlig støtte. Beboerne betaler innskuddet på 3-4.000 kr og 1.100-1.200 kroner i månedsleie.

Mitt generelle inntrykk etter dagens besøk er at beboerne trivdes, og bodde i trygge omgivelser.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikkel fra Østlandets Blad

Lokalavisa på Ski, Østlandets Blad er med på reisen til Sør-Afrika. 13. mars trykket de denne artikkelen om besøket på Robben Island.

Silje møtte eksfange

- Han var ikke bitter, bare positiv. Slike holdninger hadde de trengt i Midtøsten også, sier Silje Robertsen fra Ski etter møtet med «Uncle Lionel». Lionel satt sju år i fengsel under apartheid-regimet.

På fangeøya utenfor Sør-Afrikas sørligste storby møtte Ski-jenta mannen som har sittet sju år i fengsel under apartheid-regimet. Holdningene til Lionel Davis, som satt på en fengselscelle i samme korridor som Nelson Mandela, var de mest fascinerende, synes Silje.

Les hele artikkelen på oblad.no