Mediestøtte til Mosambik

Norad bevilger 14 millioner til mediesektoren i Mosambik. Støtten skal styrke journalistutdanningen og bedre forholdene for pressen utenfor hovedstaden.

- Hensikten er å øke kompetansen på journalistikk i Mosambik, men også bevisstgjøre journalistenes samfunnsansvar spesielt i forhold til tema som demokrati og menneskerettigheter, hiv/aids, likestilling og miljø, sier Anita Kristin Fausa saksbehandler for Mosambik i Norad.

Det er UNDP som er den lokale samarbeidspartneren i Mosambik.

Utdanning
Den videre satsningen inneholder en rekke tiltak som skal styrke distribusjon av trykt presse, styrke radioutdanning, styrke journalistutdanningen generelt på bred basis og øke antallet kvinnelige journalister spesielt. Ungdom er også en ny målgruppe for mediestøtten.

- Vi vil bidra til å skape et pluralistisk medielandskap i Mosambik. Vi har hatt gode resultater med første fase av prosjektet, som Norad også støttet, med fokus på lokalradioer og i forhold til den grundige dekningen av valget i 1999,sier Anita Kristin Fausa, saksbehandler for Mosambik i Norad.

Angrep på journalister
Pressefrihet og retten til informasjon er nedtegnet i grunnloven i Mosambik. Likevel har Mosambik opplevd flere angrep mot journalister fra ulike hold. Drapet på Carlos Cardoso i november i 2000 var et eksempel på at journalistenes sikkerhet kan være truet. Retten til informasjon er også begrenset i og med at det er kun de største avisene som delvis når landsbygda.

- Oppblomstringen av medier er veldig knyttet til hovedstaden Maputo og det sørlige Mosambik. Derfor ønsker vi å satse på distribusjonsnett og oppbygningen av lokale kommunikasjonssentre som kan styrke tilgangen og tilfanget av et pluralistisk media også i nord, sier Anita Kristin Fausa.