Mette-Marit åpnet Orphan Voices

Onsdag åpnet kronprinsesse Mette-Marit barnekunstutstillingen Orphan Voices i Mosambik.- For mange barn er det vanskelig å si meningen sin med ord. Da er det viktig at de kan uttrykke seg gjennom tegning og maling, sa hun.

Kronprinsparet er på en ukes reise i Mosambik for å lære mer om det norske utviklingssamarbeidet og besøke prosjekter som har fått støtte fra deres eget fond.

- Vi er veldig glade for å få besøke Mosambik, og både Kronprinsen og jeg synes det har vært interessante dager. Jeg er veldig glad for å få åpne utstillingen Ophan Voices, sa Kronprinsessen i sin tale.

Håpet for fremtiden

Kronprinsesse Mette-Marit understreket at barna er det viktigste vi har, og at de er håpet for fremtiden.

- Vi voksne har plikt til å gjøre alt vi kan for å gi barna en forsvarlig og god oppvekst, der de kan både leke og lære. Men for mange er dette bare en fjern drøm. De som har laget Orphan Voices-utstillingen er i en spesielt vanskelig situasjon, siden de har mistet en eller begge foreldrene sine, sa Kronprinsessen.

Orphan Voices er en utstilling laget av afrikanske barn. Barnekunstmuseet i Oslo har samlet inn tegninger av barn fra Mosambik, Uganda, Malawi og Zambia som har mistet en eller to foreldre til aids-epidemien. Fotograf Morten Hvaal fotograferte samtidig barna. Dronning Sonja åpnet hovedutstillingen i Oslo i oktober i fjor. Samtidig ble det laget en bok med tegningene fra utstillingen, som har forord skrevet av prinsesse Märtha.

Skal bli hørt

Kronprinsesse Mette-Marit trakk frem at et av de viktigste punktene i FNs barnekonvensjon er at barn har rett til å delta og bli hørt.

- Barn har rett til å si sin mening om saker som angår dem. Men det å si meningen sin med ord er vanskelig for mange. Derfor kan mange lettere utrrykke både sorg og glede gjennom musikk, drama og slik som vi ser her: Gjennom tegning og maling. Gjennom tegningene lærer vi mye om hva de synes er viktig, sa hun.

Kronprinsessen sa at et er de voksnes plikt å skape et miljø der barna kan utvikle sine talenter.
- Orphan Voices er en imponerende utstilling. Den viser tankene og følelsene som barna i Mosambik har - også optimisme og håp, sa hun.

Prosjektet er et samarbeid Mellom Norad, Kirkens Nødhjelp og Barnekunstmuseet. Utstillingen kan fortsatt sees på Barnekunstmuseet i Oslo. I Mosambik er den overrakt Childrens Network, en organisasjon som arbeider for og med barn.