Mette-Marits fotballturnering

Kronprinsparet ga tidligere i år 200.000 kroner fra sitt fond til den zambiske organisasjonen Edusport, til deres arbeid blant barn og unge i Zambia. 2-3. november var det duket for Kronprinsesse Mette- Marits fotballturnering.

Edusport gir opplæring og informasjon til vanskeligstilte gjennom idrett. Tema er blant annet hiv/aids og de unges rettigheter, med spesiell vekt på unge jenter.

Vellykket arrangement
Som en takk for gaven fra Kronprinsparet arrangerte Edusport en ren jentefotballturnering for syv jentelag i Lusaka. Ett lag fra Dar-es-Salaam i Tanzania var også invitert. På forhånd var det innhentet tillatelse fra det kongelige slott om bruk av kronprinsparets navn i forbindelse med turneringen som gikk under navnet "Crown Princess Mette-Marits Tournament, Girls Empowerment Through Sports".

-Ambassaden vurderer arrangementet som meget vellykket, sier Halvard Lesteberg, ambassadør på den norske ambassaden i Zambia.

Arrangementet var et av hovedoppslagene i zambisk fjernsyns "Dagsrevy" lørdag kveld. Det ble også omtalt i dagsavisene.

Informasjon gjennom idrett
Norad gir en overordnet støtte til Edusport på 350.000 kroner for 2002. I tillegg til 100.000 kroner som bidrag i deres deltakelse i Norway Cup 2002. Norad har støttet Edusport i flere år, og har vært en pådriver i at organisasjonen kjørte fram konseptet KICKING AIDS OUT. Det er en metode der idrett blir kombinert med informasjon om hiv/aids.

Opptog til idrettsplassen
Jentefotballturneringen i Zambia startet med et opptog fra et samlingssted i byen til idrettsplassen. Der ble turneringen åpnet av landets viseminister for Sport, Youth and Child Development. Ambassadør i Zambia, Halvard Lesteberg, holdt som invitert gjest også en kort appell. Styreleder i Norway Cup, Marianne Bergh, var tilstede som gjest under hele turneringen. Både viseministeren og lederen av Edusport berømmet i sine taler Kronprinsparet og Norge for støtten til Edusports arbeid blant barn og unge.