Mosambik

"Amerikanerne kom og reiste igjen. Russerne kom og reiste igjen. Et land kom og holdt ut sammen med oss: Norge". Slik beskriver Mosambiks president Joakim Chissano Norads 20 årige støtte til utviklingen av landets olje- og gassfelter.

Den norske ambassadøren i Maputo, Henning Stirø deltok i mai i år på en seremoni for å markere byggestarten av en 864 km lang rørledning fra Inhambane i Mosambik til Secunda i Sør-Afrika. Rørledningen er det siste, håndfaste resultatet av et langvarig samarbeid for å utvikle Mosambiks gassfelter og landets evne til å nyttegjøre seg av ressursene de representerer.

Norges støtte til utviklingen av Mosambiks olje- og gassektor har tatt forskjellige former siden starten i 1983. I løpet av de 20 årene den har vart har Norge blant annet bidratt med hjelp til å bygge opp det nasjonale forvaltningsorganet, til kartlegging og innsamling av geologiske data og til å bygge opp en nasjonal, teknisk kompetanse om olje- og gassutvinning. Kunnskap fra Statoil og Oljedirektoratet har vært viktig i denne prosessen.

Selv om den norske støtten har artet seg forskjellig har det overordnede målet med samarbeidet hele tiden vært det samme: At Mosambik skal være i stand til å forvalte sine olje- og gassressurser slik at nasjonale interesser sikres.

-- Den norske støtten har trolig gitt et nokså vesentlig bidrag til kommersialiseringen av gassfeltene i Mosambik og er et eksempel på langvarig bistand på sitt beste. Petroleumssektoren representerer økonomiske vekstmuligheter som overgår det meste annet i landet, sier Stirø.

Den 864 km lange rørledningen er ett av tre delprosjekter som skal sikre utnyttingen av Mosambiks gassressurser. Rørledningen går til Secunda, hvor gassen skal utnyttes i Sør-Afrikansk petrokjemisk industri. Ali i alt har prosjektet en kostnadsramme på 900 millioner USD og forventes ferdigstilt i november 2003.