Norad gir 13 millioner til Haydoms hiv/aids prosjekt

Det fireårige programmet til Haydom Lutheran Hospital i Tanzania har som mål å skape bevissthet rundt hiv-smitte og aids, redusere antall smittede og begrense følgene av hiv/aids katastrofen. Mor-barn smitte vil få spesiell oppmerksomhet. Totalt bevilger Norad 13 millioner kroner til programmet.

- Jeg er svært optimistisk. Programmet har en reell mulighet til å begrense spredningen av hiv/aids ettersom Mbulu-distriktet, der Haydom sykehuset har sitt nedslagsfelt, ikke har nådd like høye smittetall som områdene rundt, forteller ambassadør Sigrid Romundset fra Dar es Salaam i Tanzania.

Programmet består av omfattende kampanjer for å gjøre folk klar over hva hiv/aids er og hvordan landsbyene best behandler de som er smittet, syke eller foreldreløse som følge av aids. Sykehuset vil øke sitt program for hivtesting i tillegg til et omfattende rådgivningsprogram for de som er smittet eller er i faresonen. Programmet inneholder også et eget pilotprosjekt med Anti retro-viral medisin til gravide kvinner.

Forskning har vist at Anti retro-viral medisinen dramatisk reduserer smittefaren fra mor til barn. Haydoms pilotprosjekt på dette området kan gi spennende resultater på hvor effektivt vi i fremtiden kan hindre smitte fra mor til barn, forteller ambassadøren.

120 000 mennesker, de fleste kvinner og skolejenter, vil nyte godt av programmet. 42 landsbyer vil få opplæring om hiv/aids og hvordan de best skal takle epidemien. Haydom vil også lage kampanjer spesielt rettet mot menn. Målet er å nå frem til landsbyens ledere, men også til den såkalte safarikulturen.

- Safari er navnet på et tanzaniansk øl. Vi vet at denne barkulturen blant menn fører til risikoadferd og derfor vil programmet prøve å påvirke safarikulturen spesielt. Skal en drive holdningsskapende arbeid, må informasjonen gis der menn samles, understreker ambassadør Romundset.

Haydom vil forsøke å påvirke landsbyenes ledere til å gå i bresjen i kampen mot aids. De gjelder både å hindre smitte, men også å øke omsorgen for de som er smittet eller de som blir etterlatt som følge av hiv/aids. Programmets informasjonsprofil følger den afrikanske abc modellen; Abstinence, Be faithful and use Condoms. For Norad er dette en viktig satsing i et utsatt område, og de erfaringer som høstes vil danne grunnlag for tilsvarende prosjekter i andre land.