Norad skal bedre maya-folkets rettssikkerhet

Norad bevilger 7.5 millioner for å bedre maya-folkets rettssikkerhet i Guatemala. Pengene skal blant annet brukes til å bygge to rettshjelpskontorer, der mayaene kan få advokatbistand, samt hjelp til å sette seg inn i gjeldende offisielle lovtekster.

- Selv om mayaene utgjør flertallet av befolkningen i Guatemala, blir de klart diskriminert i møtet med rettsapparatet, slik de blir overalt ellers i samfunnet. I dag møter mayaene et rettsapparat som ikke taler deres språk, og som ikke tar hensyn til deres kultur og sedvanerett. Det gjør at i mange situasjoner er mayaene nærmest rettsløse. Vi ønsker å bidra med å skape et system som kan gi mayaer en mer rettferdig behandling i retten , sier landkoordinator i Norad, Eva Irene Tuft.

Guatemala har de senere årene vært rammet av stadig økende lovløshet og grov vold. Pengene fra Norad vil også bli brukt til å samkjøre mayaenes tradisjonelle sedvanerett med det offisielle rettssystemet, samt å øke antall jurister med urfolksbakgrunn.

- Folks følelse av maktesløshet blir forsterket når de ser at et ineffektivt justissystem ikke makter å straffeforfølge saker på en tilfredsstillende måte. Fredsprosessens videre utvikling avhenger blant annet av om folk får tillit til statsapparatet generelt og rettsapparatet spesielt, sier Tuft.

Innsats på justissektoren har stått sentralt i Norges engasjement i Guatemala siden bistanden til landet skjøt fart i 1994. Norads samlede bistand til Guatemala var i 2000 på 68 millioner kroner.