Norad støtter kvinnelige lokalpolitikere i Pakistan

Etter langvarig politisk press har kvinner klart å erobre en tredjedel av plassene i pakistanske lokalstyrer. Norad støtter videreutdanning for de nyvalgte lokalpolitikerne. Ideen er at et sterkt nettverk og kjennskap til politiske prosesser er nødvendig for at kvinnene skal kunne utnytte sin nylig erobrede politiske makt fullt ut.

I forkant av det Pakistanske lokalvalget i 2001 ble det bestemt at en tredjedel av alle plassene i lokalstyrer skal reserveres kvinner - noe som var et stort framskritt for kvinners rettigheter i det asiatiske landet. Norad har nå bevilget 18 millioner kroner til opplæring og kapasitetsbygging for de nyvalgte lokalpolitikerne. Ideen er at et sterkt nettverk og kjennskap til politiske prosesser er nødvendig for at kvinnene skal kunne utnytte sin nylig erobrede politiske makt fullt ut.

-- Vedtaket om å forbeholde en tredjedel av plassene i pakistanske lokalstyrer for kvinner var en stor seier for de som kjemper for kvinners rettigheter i det asiatiske landet. Pakistan er et land med store utfordringer på dette området, sier Anne Glad Fredriksen i Norad.

Vedtaket har kommet etter langvarig politisk press fra lokale kvinnerettighetsorganisasjoner. Blant dem som har jobbet mest for å få gjennom den nye loven er WWA (Working Women's Association) som organiserer kvinner på grasrotnivå i Pakistan. WWA jobber på to fronter: På den ene siden jobber organisasjonen med å gi kvinner utdanning og arbeid. På den andre jobber den med å øve politisk press. Organisasjonen mottar støtte fra Norad.

-- Det er imidlertid viktig å sørge for at de nyvalgte kvinnene er i stand til å bruke den makten de har erobret, fortsetter Fredriksen.

Norad har derfor besluttet å støtte et opplæringsprogram for de nyvalgte lokalpolitikerne. Målet med programmet er dobbelt: For det første skal kvinnene gies mulighet til å bygge nettverk og å samarbeide for å få gjennom politisk forandring. For det andre skal de skoleres i administrasjon og politiske prosesser.

Bevilgningen gies over to år og kanaliseres gjennom UNDP og det pakistanske Departementet for Kvinner og Utvikling.