Prostituerte informerer om aids

Kvinner som selv er eller har vært prostituerte læres opp til å bli informatører om aids. For å jobbe to ganger i uken får kvinnene i underkant av 200 kroner måneden i lønn. Prosjektet har siden starten i 1993 vært fullfinansiert av Norad.

Kvinnene fra Francistown i Botswana informerer befolkningen om hivsmitte og viktigheten av å beskytte seg. Kvinnene blir forsøkt tatt ut av prostitusjonen ved at de læres opp til å bli informatører om aids. For å jobbe to ganger i uken får kvinnene utbetalt i underkant av 200 kroner måneden i lønn. Prosjektet har siden starten i 1993 vært fullfinansiert av Norad.

- Vi merker en klar endring i folks holdninger siden oppstarten, forteller Lebanang Gaborekwe, en av kvinnene som deltar i prosjektet til Bistandsaktuelt.

Rollespill
Hun forteller at mens folk tidligere var skeptiske, kommer de nå og spør om råd. Informasjonen spres blant annet ved hjelp av hjemmebesøk og ved at kvinnene spiller rollespill på torget i Francistown. Der tar de blant annet opp hvordan kjønnsrollemønsteret bidrar til at det er vanskelig for kvinnene å beskytte seg mot hiv.

- Etter at jeg ble med i dette prosjektet, forsto jeg at det jeg holdt på med var svært risikabelt, sier seksbarnsmor Mary Masilo (34).