Sanksjoner mot Zimbabwe

Norge vil nå innføre en rekke sanksjoner rettet mot president Robert Mugabe og andre ledere i Zimbabwe. Stat-til-stat-bistanden som siden august 2001 har vært frosset, vil bli sagt opp. Ambassaden i hovedstaden Harare holdes fortsatt åpen.

18. april orienterte utenriksminister Jan Petersen Stortingets utvidede utenrikskomité om sanksjonene. Norge vil gjennomføre de samme sanksjonene som blant annet EU-landene, Sveits og USA. Det innebærer visum- og innreiseforbud, fastfrysing av penger og eiendeler som finnes i Norge, forbud mot all eksport av forsvarsmateriell og våpen til landet og oppsigelse av flere bistandsavtaler med Zimbabwe.

Sies opp
Norge opprettholder ambassaden i Harare som nå inntil videre.

Utviklingsministeren bestemte i august 2001 at utbetalingen av norske bistandsmidler via statlige myndigheter i Zimbabwe skulle fryses. Stat-til-stat bistanden ble redusert till et symbolsk minimumsnivå. Nå sies disse avtalene opp, slik at Norge ikke i noen tilfeller gir bistandspenger til myndighetene i landet. Midlene vil gå direkte til brukerne og ikke til statlige myndigheter.

Nye retningslinjer
UD og Norad vil nå lage nye retningslinjer for den resterende bistanden til Zimbabwe. Norge vil fortsatt støtte positive, ikke-statlige prosjekter i landet, blant annet menneskerettighetsarbeid, opplyser Rolf Ree i Utenriksdepartementet. Det vil også bli vurdert omorganisering av ambassaden i Harare.

Zimbabwe ble avviklet som prioritert samarbeidsland i 2001 på grunn den dyptgående økonomiske, politiske og sosiale krisen i landet.