Seminar om biologisk mangfold

INBio besøker Norads informasjonsenter tirsdag 5. mars kl. 13.-15.00 for å fortelle om arbeidet med å kartlegge det biologiske mangfoldet i Costa Rica. Seminaret er åpent for alle.

INBio ble etablert i 1989 for å kartlegge det biologiske mangfoldet i Costa Rica og er en unik institusjon i internasjonal sammenheng. INBio bruker para-taxonomer til innsamling av plantemateriale. Metoden møtte i begynnelsen sterk kritikk i fagmiljøet, men er nå akseptert og anerkjent.

Norad har støttet INBios arbeid i perioden 1995-2000 med ca. NOK 20 mill. En ny avtale ble inngått for perioden 2001-2003 på ca. NOK 5,6 mill. til INBios arbeid for å spre sine metoder og erfaring til resten av Mellom-Amerika.

INBio har gjennom 12 år utviklet en ny metode for innsamling og klassifisering av insekter, planter, sopp og bløtdyr. Innsamlingen av plantemateriale gjøres av para-taxonomer som har gjennomgått et års opplæring og som kjenner naturen der de bor. Kuratorer og teknikere tar hånd om materialet som para-taxonomene sender til INBio.

Internasjonale eksperter tilbringer kortere perioder ved INBio og kan jobbe mye raskere enn om de hadde brukt tradisjonelle metoder, pga av at andre har gjort forarbeidet og tilrettelagt materialet. På denne måten har en både lykkes i å utnytte ekspertisen mer effektivt og å øke takten i klassifiseringen.