Støtte til Øst-Timor

Etter at Øst-Timor fikk sin selvstendighet 20. mai, skal Norge støtte landet med 50 millioner kroner hvert år i tre år. Hovedmålsettingen er å utrydde fattigdommen i landet.

De tre hovedsatsningsområdene er godt styresett og demokrati, bærekraftig utnytting av naturressurser og sosial sektor (helse og utdanning).

Øst-Timor er det fattigste landet i Asia, og et av de fattigste land i verden. I følge UNDPs Human Development Report, lever 41 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen på USD 0.55 per dag. Ett av tolv barn dør i løpet av sine første fem leveår og 70 prosent av befolkningen over 30 år kan verken lese eller skrive. Forventet levealder er 57,4 år.

Etter to år under FN-styre fikk landet sin selvstendighet 20. mai 2002. Det er avholdt lovlige valg, og en lokal regjering og departementer er på plass. Nå starter arbeidet for fullt med å bygge opp en stat som kan eksistere uavhengig av støtte utenfra. Målet er at oljeinntekter skal gjøre Øst-Timor uavhengig av bistand i 2005.

50 millioner
Norge har gitt tilsagn om 50 millioner kroner i støtte hvert år frem til 2005, og omkring halvparten av dette skal være budsjettstøtte. Ti millioner kommer fra Utenriksdepartementet, mens 40 kommer fra Norad. Også andre land har gitt tilsagn om støtte, og totalt vil bistanden utgjøre omkring 450 millioner dollar for de neste tre årene. Mye av støtten skal kanaliseres gjennom et fond Verdensbanken oppretter, og går derfra inn i landets statsbudsjett.

- Landets egen plan for bekjempelse av fattigdom sier at hovedmålet er å redusere fattigdom i alle sektorer og regioner av landet. Helse og utdanning vil bli prioritert spesielt, i henhold til den nasjonale utviklingsplanen, sier Betty Koreh i Norad.

I de neste fem årene vil hovedprioriteringene være etableringen av et lovverk og å bygge opp institusjonell kapasitet.

I tillegg det bli fokusert på infrastruktur, helse og utdanning. Man håper at disse sektorene kan danne grunnlaget for videre utvikling.

Energisamarbeid
I tillegg vil det norske Oljedepartementet inngå en avtale med de lokale myndighetene om et samarbeid. De norske ekspertene skal hjelpe det tilsvarende departementet i Øst-Timor å bygge opp en oljesektor som skal gjøre landets økonomi uavhengig av givere.

- Målet er at oljeinntektene innen 2005 skal dekke hele statsbudsjettet. På denne måten har landet muligheten til å få kontroll med sin egen økonomi, noe som er viktig i et utviklingssamarbeid. Dette er også de lokale myndighetene svært opptatt av, sier Even Sund, rådgiver i Norad.

Et lignende institusjonelt samarbeid vil bli inngått mellom norske NVE og den tilsvarende etaten i Øst-Timor når det gjelder vannkraft. Landet har begrensede muligheter for vannkraft, men ønsker å utnytte de kildene som finnes. Hovedoppgaven til NVE vil da være rådgivning.

Norge har ikke noe representasjonskontor i Øst-Timor. Ambassaden i Jakarta i Indonesia vil få assistanse av et nyopprettet norsk-kanadisk prosjektkontor i Øst-Timor.

Les mer om samarbeidet med Øst-Timor her: