Støtter kampen mot korrupsjon

Mosambik har invitert det norske næringslivet til å investere i landet, spesielt i energisektoren. Samtidig støtter Norad landets kamp mot korrupsjon. President Joaquim Chissano var nylig på statsbesøk i Norge, der han diskuterte blant annet korrupsjon med statsminister Kjell Magne Bondevik.

Myndighetene i Mosambik mener at en utbygging av energisektoren vil være et av de beste virkemidlene for å bekjempe fattigdom.

Mosambik er et av Norges hovedsamarbeidsland, og Norad arbeider spesielt med å bekjempe korrupsjonen i landet.

President Joaquim Chissano er svært godt fornøyd med at blant annet Norge og Danmark gir betydelige midler til korrupsjonsbekjempelse.

Fornøyd
- Vi bruker denne muligheten til å arbeide med noen av de mest bekymringsfulle områdene i Mosambik. Vi ønsker å nå målene i kampen mot korrupsjon og videreutvikle demokratiseringen. Mosambik er et av de landene som får mest støtte fra Norge. Vi er svært godt fornøyd med alt Norge har gjort for oss, sier han til en tv-kanal i Mosambik i følge BBC.

Presidenten er spesielt godt fornøyd med investeringene i energisektoren, infrastruktur landsbygdutvikling. Nå ønsker han mer støtte til andre områder.
- Vi har sett at justissektoren og politiet trenger mer midler, spesielt for å følge opp institusjonene som har fått mye bistand, sier han.

NEPAD
Joaquim Chissano var i Norge 24. april, som en gjenvisitt til statsminister Kjell Magne Bondeviks besøk for to år siden. I tillegg til å diskutere korrupsjon, snakket de to statslederne om initiativet Nytt partnerskap for utvikling i Afrika (NEPAD). NEPAD innebærer blant annet at medlemslandene forplikter seg til demokrati og et ryddig styresett som motytelse for omfattende, framtidig vestlig økonomisk hjelp.

- NEPAD har signalisert vilje til å fokusere på demokrati, styresett og menneskerettigheter. Dette er helt vesentlig for økonomisk og sosial utvikling, sa Bondevik på en pressekonferanse.