Tar vare på tradisjonene

Det østlige Afrikas eneste kunstcollege ligger i byen Bagamoyo, noen mil utenfor Dar es Salaam i Tanzania. - Prosjektet krøp fram til desember 1998. Da lot Norad seg overbevise. Da bare sprang det av gårde, sier Hanne Mæland.

Norske Hanne Mæland har opplevd en kulturell brytningstid i landet etter at hun flyttet dit for få år siden.

Samarbeid

- For fem år siden kunne vi av og til ringe til Dar es Salaam derfra. Internasjonale samtaler var en umulighet. I dag er der mobildekning. For fem år siden fantes ikke fjernsyn i byen. I dag er ikke ett barn uten tilgang på tv og radio. Og de får inn en del av de kommersielle kanalene vi tar inn her hjemme. Hva skjer med et samfunn som endrer seg så fort? sier Mæland til Stavanger Aftenblad.

Hun er prosjektleder for et samarbeid mellom Bagamoyo College of Arts, Stavanger kulturskole og Avdeling for Kunstfag ved Høgskolen i Stavanger. Norad står for hovedparten av finansieringen på 1,35 millioner kroner.

Utveksling

Et av målene med samarbeidet er å ta vare på og utvikle Tanzanias pressede tradisjonelle musikk. For tiden er to lærere fra Stavanger i Bagamoyo, mens en rektor fra Bagamoyo er i Stavanger.

Mæland sier at det norsk-tanzanianske musikksamarbeidet ble levedyktig ved hjelp av norsk pengestøtte.
- Prosjektet krøp fram til desember 1998. Da lot Norad seg overbevise. Da bare sprang det av gårde, sier hun.