Uten eierskap, ingen utvikling

Norads direktør Tove Strand mener at den viktigste lærdommen etter 50 år med norsk bistand, er at landene selv må ha «eierskap» og ansvar for utviklings-prosessen. Hun understreker at bistand er en risikobransje og trøster seg med ord som «Gardermobanen».
- Det viktigste man har oppnådd gjennom 50 år er å bringe flere mennesker ut av fattigdom. Selv om de fattige kan være like mange i antall, er deres andel i befolkningene betydelig redusert, sier Norad-direktøren til Bistandsaktuelt.
Hun viser til at det har skjedd dramatiske framskritt - andelen mennesker i utviklingsland som lever for mindre enn en dollar om dagen er redusert fra 29 prosent i 1990 til 24 prosent i 1998. Andelen som dør før fylte 5 år er falt med 40 prosent i løpet av de siste 20 år.

- Samtidig er det en markant positiv utvikling innen utdanning. Antall analfabeter blant voksne har falt fra 38 prosent til 26 prosent i løpet av 20 år, mens grunnskoledekningen i samme periode er økt fra 78 til 90 prosent.
- Du bekrefter at bistandsarbeidet i tidligere år ikke har fungert så godt som det burde ha gjort. Enkelte har sogar hevdet at det har vært bortkastede penger?
- Det kan jeg absolutt avvise. Vi kan se med våre egne øyne at veiene som er bygd fortsatt finnes og at kraftanleggene fortsatt står der. Ingen vet heller hvordan utviklingen hadde blitt uten den bistanden som har vært ytt - det kunne ha betydd en enda vanskeligere situasjon.