WASH for bedre helse gjennom renere vann

WASH-kampanjen har regnet ut at halvparten av verdens fattige er syke på grunn av dårlig behandling av vann. Konsekvensen er at halvparten av sykesengene i fattige land er okkupert av personer som er syke av samme grunn. I tillegg stjeler disse sykdommene fem milliarder arbeidsdager per år.

- Dette er tapt arbeidskraft som er nødvendig for å få til økonomisk vekst og løfte folk ut av fattigdom. WASH-kampanjen fokuserer på hygiene og sanitære forhold knyttet til vann. Økt tilgang til vann, kan faktisk øke sykdomsfaren for verdens fattige hvis de ikke får mer kunnskap om hvordan de skal unngå forurenset vann, sier Eva Karal, avdelingsdirektør i Fagavdelingen i Norad.

Øke kunnskap om enkle løsninger 

Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC) er et nettverk av ulike institusjoner som jobber med vannforsyning og sanitær. Gjennom nettverket deler de ulike organisasjonene på informasjon om sammenhengen mellom vann, sanitær og helse.

Å øke kunnskapen om enkle, tradisjonelle løsninger for å få vann - som å samle opp regnvann - er et av WSSCCs mål.

Tradisjonell og effektiv teknikk 

- Å utvinne regnvann er en tradisjonell teknikk som er effektiv for fattige hushold. Dette gjelder spesielt i våre samarbeidsland i Afrika, som ofte er rammet av tørke.

Landsbyene har selv kontroll på vanntilførselen og er uavhengig av støtte fra sentrale myndigheter. Teknikken er laget av og for grasrota. Det ligger også kvinnefrigjøring i denne teknikken.

Jenter og kvinner bruker mange timer hver dag på å hente vann fra brønner eller sentrale systemer. Tid som kunne sendt jenter på skole og gitt kvinner mulighet til å gjøre mer inntektsbringende arbeid, forteller Eva Karal i Norad.

Under miljøtoppmøtet i Johannesburg satte FN vann og sanitær på dagsorden. Der fikk WASH-kampanjen stort gjennomslag.